Do góry

Desery Przepis na:

Sernik tradycyjny

Sernik tradycyjny

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 921

Dodano:

Odsłon: 13595

Zwykły, tradycyjny sernik na kruchym spodzie. Oblany polewą czekoladową. Coś pysznego. Polecam :)

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g. masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • Masa serowa:
  • 100 g. masła
  • 1 szklanka cukru
  • 9 jajek
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 nakrętki ekstraktu migdałowego
  • 1 kg. sera sernikowego ( miałam w wiaderku)
  • Polewa:
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1 rządek czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki śmietanki 30 %
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę i cukier, wysypać na stolnicę i wymieszać. Dodać masło, wysiekać.
    Wbić jajko i żółtko. Zagnieść na gładkie ciasto.
    Prostokątną blaszkę, posmarować margaryną
    i posypać bułką tartą.
    Odrywać, po kawałku ciasta i wylepić spód blaszki.
    Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach.
    Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni i piec 15- 20 minut.

  2. Przygotować masę serową.
    Masło utrzeć z cukrem. Następnie, dodawać po dwa żółtka, cały czas ucierać.
    Kiedy składniki się połączą, wsypać mąkę ziemniaczaną i wlać ekstrakt migdałowy.
    Na końcu, po łyżce dodawać twaróg, nadal ucierając.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli (dodać też białko, które zostało od ciasta)
    Ubitą pianę, stopniowo wmieszać łyżką do masy serowej.

  3. Następnie, wyłożyć masę na wystudzone ciasto.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni 1 godzinę. Następnie wyłączyć piekarnik
    i zostawić w nim sernik do wystudzenia.

    Czekoladę połamać na kawałki, dodać śmietanę.
    Wszystko roztopić w kąpieli wodnej.
    Tak przygotowana polewą, udekorować wystudzony sernik.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń