Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i łatwy sernik w idealny na święta
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34667
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 907
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 344
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3933
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34667
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 907
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 344
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3933
Składniki
Ciasto: Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę (ok. 5 min). Nie przerywając ubijania wlej cienką strużką olej (ubijaj na niskich obrotach miksera). Resztę składników mieszaj za pomocą szpatułki. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy jajecznej, mieszając delikatnie. Ciasto podziel na dwie części i do jednej dodaj łyżkę kakao. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciemną część ciasta, wyrównaj.
Masa serowa: Wszystkie składniki masy serowej wymieszaj za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylej na ciemne ciasto. Na to wyłóż drugą, jasną część ciasta i wyrównaj łopatką lub łyżką. Tak przygotowane ciasto piecz przez ok. 40 min w temperaturze 170°C. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia.
Polewa: Czekoladę zalej gorącą śmietanką i odstaw na kilka minut. Następnie wymieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Wylej na wystudzone ciasto i pokryj wierzch i boki ciasta.