Do góry

Desery Przepis na:

Sernik warstwowy na zimno z owocami i pralinkami

Sernik warstwowy na zimno z owocami i pralinkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 8239

Dodano:

Odsłon: 10078

Sernik na zimno, warstwowy czekoladowy, na spodzie ciasteczkowym. Sernik z owocami, rozetkami i czekoladkami, może zastąpić tort.

Składniki

  • SPÓD: -175 g.herbatników kokosowych -70 g. masła
  • MASA SEROWA 1 warstwa:
  • -330 g. twarogu sernikowego -500 g. serka mascarpone -330 ml. śmietanki 30 %
  • -50 g. cukru pudru -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • MASA SEROWA 2 warstwa:
  • -330 g. twarogu sernikowego -500 g. serka mascarpone
  • -330 ml. śmietanki 30 % -100 g. mlecznej czekolady
  • -30 g. cukru pudru -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • MASA SEROWA 3 warstwa:
  • -330 g. twarogu sernikowego -500 g. serka mascarpone
  • -330 ml. śmietanki 30 % -100 g. gorzkiej czekolady
  • -50 g. cukru pudru -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • OWOCE:
  • -125 g. malin -600 g. truskawek -125 g. borówki amerykańskiej
  • ROZETKI:
  • -250 ml.śmietanki 30 % -1/2 kremu śmietankowego do tortów w proszku
  • CZEKOLADKI: -200 g. pralinek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik warstwowy na zimno z owocami i pralinkami

Przygotowanie

  1. spód-Ciasteczka rozkruszyć na żwirek. Masło rozpuścić, wlać do ciasteczek i wymieszać. Zaraz wsypać do tortownicy 27 cm.wyłożonej podkładką do tortów i wyżej zabezpieczonej. Masę dokładnie uklepać palcami lub szklanką.Trochę schłodzić.

  2. masa 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,potem z serem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do tortownicy i wyrównać.
    owoce-Maliny odłożyć do dekoracji jak i ładne truskawki i borówki. Część truskawek pokroić i porozkładać do tortownicy. Trochę borówek porozrzucać.

  3. masa 2-Tutaj najpierw rozpuścić czekoladę w śmietance nad parą. Ostudzić i schłodzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną czekoladową śmietankę, ubić z pudrem,potem z serem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do tortownicy i wyrównać.

  4. Porozkładać część truskawek i borówek jak na 1 masie.

  5. masa 3-Postąpić jak z masą nr.2, bez dodawania owoców. Schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.

  6. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i przełożyć na paterę.

  7. rozetki-Śmietankę ubić z kremem, przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylka. Zrobić rozetki wokół sernika.

  8. Udekorować owocami, zrobić więcej rozetek kremem. Na środku ułożyć pralinki. Sernik przetrzymywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ElMar 23 maja Dawno nic nie było a tu tle ślicznych ciast. jest znowu z czego wybierać i próbować. Twoje ciasta zawsze wychodzą i są bardzo smaczne:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń