Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 497 Ocena: 4153
Dodano: 09.01.2021
Odsłon: 9290
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Mleko przelałam do dużego garnka i zagotowałam. Śmietanę w tym czasie zmiksowałam z jajkami na jednolitą konsystencję i przelałam na gotujące się mleko. Ciągle mieszając mleko podgrzewałam przez kilkanaście minut, aż oddzielił się ser i serwatka. Mleko nie powinno się gotować, a jedynie podgrzewać. Ser przecedziłam przez drobne sito i odstawiłam do przestygnięcia. Leciutko ciepły ser zblendowałam na jednolitą masę. Miękkie masło utarłam z cukrem pudrem na jasny krem. Następnie do masła, ciągle miksując, dodawałam po łyżce zblendowany ser. Na koniec ser "doprawiłam sokiem z cytryny. Tortownicę o średnicy 26cm (można użyć mniejszej) wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie blachy ułożyłam ciastka. Użyłam różnych: herbatników, markiz, pierniczków. Na ciastka wyłożyłam przygotowaną masę i wyrównałam powierzchnię. Ciasto odstawiłam do lodówki. W tym czasie przygotowałam galaretki według instrukcji na opakowaniu i odstawiłam do wystygnięcia. Lekko tężejące wylałam na ciasto. Sernik znów odstawiłam do lodówki, żeby galaretka stężała. Już po kilku godzinach ciasto można wyjąć i zajadać.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 10 styczniaZgłoś do usunięcia
Super:) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz