Do góry

Desery Przepis na:

Sernik warzony

Sernik warzony

Autor:

Przepisów i artykułów: 497 Ocena: 4153

Dodano:

Odsłon: 9290

Dziś mam dla was przepis na sernik o tajemniczej nazwie "sernik warzony". Jest to stary przepis, o którym zapomniałam na długie lata. Kiedyś dość często go robiłam, bo jest bardzo smaczny, choć jest przy nim troszkę roboty. Ale czasem warto. A mowa o serniku na zimno, który robi się z własnoręcznie przygotowanego/uwarzonego sera z mleka, jajek i śmietany.

Składniki

  • 2l mleka (użyłam 2%, ale najlepsze jest mleko tłuste)
  • 500ml śmietany 18%
  • 5 jajek
  • 0,5szkl. cukru pudru
  • 200g masła
  • sok z cytryny lub olejek cytrynowy
  • ulubione ciastka na spód
  • 2 galaretki (u mnie truskawkowe)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik warzony

Przygotowanie

  1. Mleko przelałam do dużego garnka i zagotowałam. Śmietanę w tym czasie zmiksowałam z jajkami na jednolitą konsystencję i przelałam na gotujące się mleko. Ciągle mieszając mleko podgrzewałam przez kilkanaście minut, aż oddzielił się ser i serwatka. Mleko nie powinno się gotować, a jedynie podgrzewać. Ser przecedziłam przez drobne sito i odstawiłam do przestygnięcia. Leciutko ciepły ser zblendowałam na jednolitą masę. Miękkie masło utarłam z cukrem pudrem na jasny krem. Następnie do masła, ciągle miksując, dodawałam po łyżce zblendowany ser. Na koniec ser "doprawiłam sokiem z cytryny. Tortownicę o średnicy 26cm (można użyć mniejszej) wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie blachy ułożyłam ciastka. Użyłam różnych: herbatników, markiz, pierniczków. Na ciastka wyłożyłam przygotowaną masę i wyrównałam powierzchnię. Ciasto odstawiłam do lodówki. W tym czasie przygotowałam galaretki według instrukcji na opakowaniu i odstawiłam do wystygnięcia. Lekko tężejące wylałam na ciasto. Sernik znów odstawiłam do lodówki, żeby galaretka stężała. Już po kilku godzinach ciasto można wyjąć i zajadać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń