Do góry

Desery Przepis na:

Sernik wiedeński z żurawiną i wiśnią

Sernik wiedeński z żurawiną i wiśnią

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 1481

Dodano:

Odsłon: 679

Sernik bez spodu ze słodką niespodzianką z suszonych owoców.

Składniki

  • 500 g twarogu chudego 3-krotnie zmielonego lub gotowego z wiaderka
  • 3 jajka
  • 60 g masła
  • pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)
  • 2 garście suszonych owoców (żurawina, śliwka, rodzynki-wedle uznania)
  • pół opakowania budyniu waniliowego (u mnie bez cukru)
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło (najlepiej wcześniej rozpuścić i ostudzić). Suszone owoce zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min, potem przecedzić i obsypać delikatnie mąką.

  2. Białka ubijamy i wstawiamy na chwile do lodówki.

  3. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem.

  4. Do żółtek dodajemy twaróg, masło, budyń i wstępnie miksujemy. Następnie białko i miksujemy na małych obrotach. Na koniec wrzucamy owoce i przemieszajcie łyżką.

  5. Powstałą masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 1 godzinę do wybicia zapachu w temperaturze 170 stopni. (oczywiście wcześniej rozgrzewamy piekarnik). Po upieczeniu wyłączamy, ale NIE OTWIERAMY najlepiej przez 30 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 grudnia 2017 Jest sernik, jestem i ja ;)
Wyczułem go już, przez głośniki monitora xD

Pychotka, z dużym cappuccino w sam raz na teraz :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń