Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
sernik jest przepyszny upiekłam go z serwa warzonego w domu z wiejskiego mleka. Sera nie mieliłam bo był bardzo kremowy jak i z cukrem trzeba uważać aby nie przesadzić bo ten ser nie jest wcale kwaśny wiec lepiej dać mniej i ewentualnie w razie potrzeby dosypać.
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5336
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2452
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5336
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2452
Składniki
Mleko zagotowujemy, wlewamy do niego jajka roztrzepane ze śmietaną. Warzymy na małym ogniu, aż zrobi się twaróg. Odcedzamy na sicie wyłożonym bawełnianą ściereczką i studzimy.
Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy roztopione masło, dokładnie mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy dno tortownicy (20cm) mocno dociskając. Na czas robienia masy serowej wkładamy do piekarnika i podpiekamy.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ucierając dodajemy miękkie masło i stopniowo ser. Następnie wsypujemy proszek budyniowy, dodajemy rodzynki obtoczone wcześniej w mące i wyciskamy z cytryny sok. Na końcu do masy serowej dodajemy pianę i delikatnie łyżką wszystko mieszamy.
Masę serową przelewamy na tortownicę, uderzamy dwa razy tortownicą o stół i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 50 minut w 160 st.