Do góry

Desery Przepis na:

sernik wykwintny

sernik wykwintny

Autor:

Przepisów i artykułów: 558 Ocena: 20188

Dodano:

Odsłon: 7326

sernik jest przepyszny upiekłam go z serwa warzonego w domu z wiejskiego mleka. Sera nie mieliłam bo był bardzo kremowy jak i z cukrem trzeba uważać aby nie przesadzić bo ten ser nie jest wcale kwaśny wiec lepiej dać mniej i ewentualnie w razie potrzeby dosypać.

Składniki

  • twaróg: 2 litry mleka
  • 0,5 litra kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • spód: 100g pokruszonych herbatników
  • 20g masła
  • masa serowa: ser
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 70g miękkiego masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • szczypta soli
  • rodzynki
  • sok z połowy cytryny
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
sernik wykwintny

Przygotowanie

  1. Mleko zagotowujemy, wlewamy do niego jajka roztrzepane ze śmietaną. Warzymy na małym ogniu, aż zrobi się twaróg. Odcedzamy na sicie wyłożonym bawełnianą ściereczką i studzimy.

  2. Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy roztopione masło, dokładnie mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy dno tortownicy (20cm) mocno dociskając. Na czas robienia masy serowej wkładamy do piekarnika i podpiekamy.

  3. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ucierając dodajemy miękkie masło i stopniowo ser. Następnie wsypujemy proszek budyniowy, dodajemy rodzynki obtoczone wcześniej w mące i wyciskamy z cytryny sok. Na końcu do masy serowej dodajemy pianę i delikatnie łyżką wszystko mieszamy.

  4. Masę serową przelewamy na tortownicę, uderzamy dwa razy tortownicą o stół i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 50 minut w 160 st.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń