Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
sernik jest przepyszny upiekłam go z serwa warzonego w domu z wiejskiego mleka. Sera nie mieliłam bo był bardzo kremowy jak i z cukrem trzeba uważać aby nie przesadzić bo ten ser nie jest wcale kwaśny wiec lepiej dać mniej i ewentualnie w razie potrzeby dosypać.
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 220
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8672
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3093
Polecam.
Odsłon: 1890
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 220
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8672
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3093
Polecam.
Odsłon: 1890
Składniki
Mleko zagotowujemy, wlewamy do niego jajka roztrzepane ze śmietaną. Warzymy na małym ogniu, aż zrobi się twaróg. Odcedzamy na sicie wyłożonym bawełnianą ściereczką i studzimy.
Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy roztopione masło, dokładnie mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy dno tortownicy (20cm) mocno dociskając. Na czas robienia masy serowej wkładamy do piekarnika i podpiekamy.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ucierając dodajemy miękkie masło i stopniowo ser. Następnie wsypujemy proszek budyniowy, dodajemy rodzynki obtoczone wcześniej w mące i wyciskamy z cytryny sok. Na końcu do masy serowej dodajemy pianę i delikatnie łyżką wszystko mieszamy.
Masę serową przelewamy na tortownicę, uderzamy dwa razy tortownicą o stół i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 50 minut w 160 st.