Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
sernik jest przepyszny upiekłam go z serwa warzonego w domu z wiejskiego mleka. Sera nie mieliłam bo był bardzo kremowy jak i z cukrem trzeba uważać aby nie przesadzić bo ten ser nie jest wcale kwaśny wiec lepiej dać mniej i ewentualnie w razie potrzeby dosypać.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 62
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 73
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 62
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 73
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Składniki
Mleko zagotowujemy, wlewamy do niego jajka roztrzepane ze śmietaną. Warzymy na małym ogniu, aż zrobi się twaróg. Odcedzamy na sicie wyłożonym bawełnianą ściereczką i studzimy.
Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy roztopione masło, dokładnie mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy dno tortownicy (20cm) mocno dociskając. Na czas robienia masy serowej wkładamy do piekarnika i podpiekamy.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ucierając dodajemy miękkie masło i stopniowo ser. Następnie wsypujemy proszek budyniowy, dodajemy rodzynki obtoczone wcześniej w mące i wyciskamy z cytryny sok. Na końcu do masy serowej dodajemy pianę i delikatnie łyżką wszystko mieszamy.
Masę serową przelewamy na tortownicę, uderzamy dwa razy tortownicą o stół i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 50 minut w 160 st.