Do góry

Desery Przepis na:

sernik z batatem

sernik z batatem

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2700

Dodano:

Odsłon: 1326

Słodki ziemniak nadaje masie wilgotności, kremowości, a wręcz... mazistości. Dzięki temu niewyczuwalne jest zastosowanie chudych serów.

Składniki

  • 250 g chudego twarogu klinek 260 g kremowego serka 0% 300 g puree z batata
  • 3 jaja 2 łyżki ekstraktu waniliowego 3 łyżki stewii 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru szczypta soli
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
sernik z batatem

Przygotowanie

  1. Batat gotuję do miękkości, studzę i przeciskam przez praskę.

    Twaróg mielę 2 razy, łączę z kremowym serkiem i przeciskam przez sitko.
    Dodaję puree batatowe i miksuję do połączenia.

    Żółtka ucieram ze stewią. Dodaję ekstrakt i miksuję do połączenia.
    Utarte jaja dodaję do serów i miksuję do połączenia. Dodaję budyń i miksuję.

    Białka ubijam na sztywno. Mieszam delikatnie z masą serową - do połączenia.

    Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Na dole układam naczynie żaroodporne z wrzątkiem.

  2. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Przelewam sernik i wkładam do piekarnika. Od razu zmniejszam temperaturę do 180 stopni. Piekę 15 minut. Zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę kolejne 15 minut. Zmniejszam do 125 stopni Celsjusza i piekę ostatni kwadrans.
    Studzę w piekarniku, przy uchylonych drzwikach. Wkładam na noc do lodówki.

    Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

donama 03 sierpnia 2015 Intryguje mnie ten batat ,bo je uwielbiam .Jaki ma smak ... batatowy ?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń