Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z bezą orzechową

Sernik z bezą orzechową

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 501

Dodano:

Odsłon: 11598

Sernik z orzechami i czekoladową niespodzianką.

Składniki

  • 300 g - mąki
  • 100 g - cukru pudru
  • 2 łyżeczki - proszku do pieczenia
  • 100 g - masła
  • 1 łyżka - smalcu
  • 1 - jajko
  • 2 - żółtka
  • BEZA ORZECHOWA
  • 6 - białek
  • szczypta soli
  • 150 g - cukru
  • 150 g - mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka - mąki
  • 1 łyżka - bułki tartej
  • MASA SEROWA
  • 1¼ kg - sera białego
  • 1⅓ szklanki - cukru
  • 80 g - budyniu śmietankowego
  • 1 szklanka - śmietanki 30%
  • 1 szklanka - mleka
  • 1 szklanka - oleju z pestek winogron
  • 2 - jajka
  • 4 - żółtka
  • DEKORACJA
  • cukier puder
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik z bezą orzechową

Przygotowanie

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem posiekać z masłem i smalcem (ten dodatek spowoduje, że spód będzie bardziej kruchy). Gdy na stolnicy powstanie kruszonka, zrobić dołek i wybić jajko oraz żółtka. Zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wykleić dno klasycznej, prostokątnej blachy (uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą).

  2. Ser dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa (można skorzystać z gotowych serów na sernik), dodać wszystkie składniki masy serowej i dobrze wyrobić robotem. Przelać na ciasto (masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany).

  3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Gdy piana stanie się szklista i sztywna, dodać zmielone orzechy, mąkę i bułkę tartą. Bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na masę serową. Wyrównać. Wstawić do pieca nagrzanego do 180 st. C na 1 godzinę i 20 minut.
    Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i - z uchylonymi drzwiczkami - trzymać w nim ciasto przez ok. 1/2 godziny.

  4. Gdy wystygnie, można posypać cukrem pudrem lub „popisać" roztopioną czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń