Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 354 Ocena: 3790

Dodano:

Odsłon: 2033

Prosty w przygotowaniu i genialny w smaku. Jest wilgotny, a w smaku wyczuwamy delikatną nutę białej czekolady. ;)

Składniki

  • 1 kg twarogu z wiaderka na sernik lub trzykrotnie zmielonego
  • 3 łyżki kaszy manny błyskawicznej (ew. można zastąpić zwykłą)
  • 3/4 szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego (15 g)
  • 10 jajek
  • 3/4 szklanki mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g białej czekolady
  • fix do sernika lub budyń waniliowy
  • Dodatkowo: cukier puder do posypania
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymiary formy 30 cm x 25 cm.

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  2. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i studzimy.

    Na początku ucieramy twaróg z połową cukru i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy 5 całych jajek, 5 żółtek, miękkie masło, mleko i fix do sernika/budyń waniliowy. Całość dokładnie ucieramy. Później dodajemy kaszę mannę i dokładnie mieszamy.

  3. Następnie w drugiej misce ubijamy na sztywno 5 białek z drugą połową cukru. Białka dodajemy partiami do serowej masy i za każdym razem delikatnie mieszamy łącząc z serem.

  4. Sernik przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez 30 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 160° i pieczemy kolejne 40 minut. Upieczony sernik studzimy w piekarniku.

    Przed podaniem posypujemy go cukrem pudrem.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń