Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 116 Ocena: 553

Dodano:

Odsłon: 2403

Puszysty sernik, który zachwyca smakiem. Przepis pochodzi z 405. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • masa serowa: 1 kg sera białego
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 4 białe czekolady
  • 6 jajek
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • dekoracja: cytryna
  • figa
  • porzeczki
  • miechunka
  • mięta
  • do podania: gotowy mus z mango
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z białą czekoladą

Przygotowanie

  1. Masło roztopić w garnku. Płatki zmiksować w robocie. Dorzucić posiekane orzechy. Wlać masło. Wymieszać i przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 26 cm). Ubić łyżką i wstawić do lodówki na ½ godziny.

  2. Śmietankę podgrzać w rondelku. Wrzucić połamane na mniejsze kawałki czekolady, roztopić i lekko przestudzić.

  3. Połowę sera i 3 żółtka przełożyć do robota. Uperfumować skórką otartą z cytryny. Wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej, wlać połowę śmietanki z czekoladą i zmiksować. Przełożyć do miski. Dokładnie w ten sam sposób postąpić z drugą porcją składników. Do tak przygotowanej masy serowej dodać pianę ubitą z białek. Wymieszać.

  4. Przelać na schłodzony spód.

  5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piec przez godzinę i 10 minut nad kąpielą wodną (pod foremką umieścić blachę z wodą).

  6. Po wystudzeniu udekorować owocami i miętą. Podawać z musem z mango.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń