Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z białą czekoladą i malinami

Sernik z białą czekoladą i malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 36

Dodano:

Odsłon: 1774

Sernik na zimno. Prosty w przygotowaniu, przepyszny w smaku. Lekki, puszysty, idealny na lato.

Składniki

  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 200 g białej czekolady
  • 200 g malin
  • 150 ml śmietany 30%
  • 20 g żelatyny
  • 50 ml gorącej wody
  • 50 g cukru pudru
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z białą czekoladą i malinami

Przygotowanie

  1. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.

  2. Przygotowujemy 2 miski. Do jednej przekładamy twaróg. Miksujemy. na średnich obrotach. W trakcie miksowania dodajemy cukier puder, a następnie roztopioną czekoladę.

  3. Do drugiej miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę 30%.
    Warto włożyć miskę do lodówki na godzinę przed ubijaniem.
    Śmietanę ubijamy na puszystą masę.

  4. Ubitą śmietanę dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy, aby nie stracić puszystości.

  5. Do gorącej wody dodajemy żelatynę i dokładnie ją mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Do naczynia, w której jest żelatyna dodajemy trochę masy i delikatnie mieszamy. Następnie przelewamy do masy serowej i ubijamy mikserem na małych obrotach do połączenia składników.

  6. Przelewamy masę do tortownicy.
    W moim przypadku była to tortownica o średnicy 24cm.
    Sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    Przed podaniem dekorujemy malinami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń