Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z białą czekoladą i musem truskawkowym

Sernik z białą czekoladą i musem truskawkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 87

Sernik to popularne i ulubione ciasto. Robiony według tego przepisu jest aromatyczny, lekki, puszysty i kremowy.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka pszenna 1 szkl
  • mąka kokosowa 1/2 szkl
  • masło 15 dag
  • jajko 1 szt
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Masa serowa
  • ser z wiaderka 70 dag
  • serek mascarpone 50 dag
  • jajka 5 szt
  • cukier 2/3 szkl
  • śmietana kremówka 200 ml
  • czekolada biała 100 g
  • budyń śmietankowy 1 szt
  • ekstrakt migdałowy 1 łyżeczka
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 1-2 łyżki
  • rodzynki 1-2 łyżki
  • Mus truskawkowy
  • truskawki 1 kg
  • woda 1 szkl
  • galaretki truskawkowe 3 szt
  • cukier do smaku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z białą czekoladą i musem truskawkowym

Przygotowanie

  1. Mąki przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, i proszkiem do pieczenia. Posiekać z masłem, dodać jajko, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na pól godziny do zamrażalnika. Następnie zetrzeć na tarce jarzynowej do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22/37 cm.

  2. Całe jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek dodawać stopniowo ser biały i serek mascarpone.

  3. Połączyć ze sztywno ubitą śmietaną.

  4. Pod koniec dodać skórkę pomarańczową, aromat i rodzynki, rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, wymieszać.

  5. Masę serową wylać do przygotowanej formy i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50-60 minut.

  6. Truskawki umyć, usunąć szypułki, wsypać do garnka, wlać wodę i gotować 2 minuty, zmiksować. Wsypać galaretki, dokładnie wymieszać, dosłodzić w razie potrzeby, odłożyć do stężenia.

  7. Tężejący mus wyłożyć na zimny sernik i odłożyć do całkowitego stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń