Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z borówkami duża blacha

Sernik z borówkami duża blacha

Autor:

Przepisów i artykułów: 181 Ocena: 913

Dodano:

Odsłon: 6443

Pyszny i podzielny sernik z borówkami polecam

Składniki

  • mąka pszenna 3,5 szkl
  • 3 zóltka [białka odkładam na potem]
  • cukier 3/4 szkl
  • śmietana 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • aromat pomarańczowy kilka kropli
  • masło lub margaryna 220 gr
  • kakao 1,5 łyżeczki
  • ser w wiaderku 1 kg
  • miękkie masło lub margaryna 100 gr
  • budynie śmietankowe bez cukru 2
  • jajka 2
  • zóltka 3 [białka na potem ]
  • cukier puder do posypania ciast
  • bobówki mrożone 500 gr [lub słoiczek dżemu ]
  • białka te zostawione wcześniej z 6 jajek
  • cukier 3 łyżki
  • sól szczypta
  • kisiel dowolny
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z borówkami duża blacha

Przygotowanie

  1. Z mąki z proszkiem do pieczenia ,3 zóltek ,cukru ,śmietany ,margaryny ,i aromatu pomarańczowego zagniatam kruche ciasto ,które dzielę na 3 części do jednej daję kakao i na czas dalszych przygotowań wstawiam 1 cześć ciasta do lodówki a kakaowe i białe ciasto do zamrażarki by potem dobrze sie ścierało .

  2. Masa serowa ;do miski daję 100 gr miękkiego masła [margaryny ]2 jajka i 3 żóltka białko na potem ,3/4 szkl cukru ,budyń miksuję i partiami dodaję ser i miksuje na gładką masę.

  3. Blach wykładam papierem do pieczenia wykładam 1 część ciasta białego na nie mrożone borówki które posypuję 1 łyżką cukru [lub drzem ].Na owoce ścieram ciasto kakaowe i wykładam masę serową .

  4. 6 białek ubijam z odrobiną soli stopniowo dodaję cukier na końcu kisiel łączę .Bezę wykładam na masę serową równam i na wierzch ścieram 3 cześć ciasta białego ,sernik piekłam w 180 stopniach ponad godzinę do suchego patyczka wiadomo ze każdy piekarnik piecze inaczej .

  5. Sernik po upieczeniu studzę przez 0,5 godziny w uchylonym piekarniku ,wyjmuję ciasto i posypuję cukrem pudrem ,gdy ostygnie na całą noc do lodówki smacznego

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń