Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z brzoskwinią i bezą pod maślaną kruszonką

Sernik z brzoskwinią i bezą pod maślaną kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 1568

Dodano:

Odsłon: 1051

Puszysta masa serowa i słodka brzoskwinia z bezą pod maślaną kruszonką.

Składniki

  • ciasto
  • 3 szklanki mąki (orkiszowa pełnoziarnista)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła zimnego
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru (zmielony słodzik)
  • masa serowa
  • 1 kg twarogu
  • 3 jajka
  • 120 g masła miękkiego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki słodzika/cukru
  • ok. 500 g brzoskwiń (mogą być z puszki)
  • beza
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru (zmielony słodzik)
  • +cukier puder do posypania
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Wyrabiamy ciasto i na koniec dodajemy żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy je na pół. Owijamy w folię spożywczą i wsadzamy do zamrażalnika.

  2. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę. Jajka miksujemy ze słodzikiem/cukrem i masłem do puszystości i stopniowo dodajemy twaróg. Na koniec przy małych obrotach dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia.

  3. Formę (37x26) wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem pudrem.

  4. Najpierw jedną połówkę dobrze schłodzonego ciasto ścieramy na tarte o grubych oczkach jako spód, lekko uklepujemy. Następnie wykładamy masę serową, potem brzoskwinie i na koniec bezę. Ścieramy na wierzch drugą połówkę ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń