Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 708

Dodano:

Odsłon: 4412

Mój pierwszy pieczony sernik, przygotowany na wzór tradycyjnego przepisu - na kruchym spodzie z intensywnie brzoskwiniową masą serową i resztą kruchego ciasta. Szybki w przygotowaniu i pyszny - nie może się nie udać!

Składniki

  • Kruche Ciasto:
  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 500 g twarogu półtłustego typu klinek
  • 125 g gęstego jogurtu greckiego
  • 5 białek
  • 4 łyżki cukru
  • kisiel brzoskwiniowy (40g)
  • słoik dżemu brzoskwiniowego
  • brzoskwinie w puszcze (800 g)
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto: Wszystkie składniki uformować na gładkie jednolite ciasto. 1/3 zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalki.Tortownicę natłuścić, podsypać bułką tartą i wylepić pozostałą częścią ciasta.

  2. Masa serowa: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Twaróg wymieszać z jogurtem, dżemem i kisielem. Następnie delikatnie połączyć z ubitą pianą. Tak przygotowaną masę rozprowadzić na cieście. Brzoskwinie dokładnie odsączyć z zalewy i pokroić (każdą połówkę podzieliłam na 4-6 części). Owoce wyłożyć i docisnąć na wierzchu serowej masy. Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na wierzch na tarce o grubych oczkach.

  3. Ciasto piec przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce. Najlepsze następnego dnia. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń