Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1657

Dodano:

Odsłon: 2500

Serniki to ostatnio moje ulubione desery. Sernik na kruchym cieście z kruchą warstwą na wierzchu. W części serowej soczyste brzoskwinie. Bez wątpienia jest to klasyk wśród serników. Bardzo polecam!

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 margaryna
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jaj (żółtka zostawić)
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 całe jaja
  • 1 kostka masła
  • 2 budynie (bez cukru)
  • Ponadto:
  • 1 puszka brzoskwiń
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, włożyć do lodówki na godzinę.

  2. Twaróg wraz z cukrami oraz miękkim masłem umieścić w misie, wymieszać na gładką masę do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać 2 całe jaja, miksować na najwolniejszych obrotach. Następnie dodajemy dwa budynie i dalej bardzo delikatnie ucieramy, tak, aby nie napowietrzyć masy.

  3. ½ ciasta zetrzeć na tarce na dno blachy. Zapiec. Na to położyć masę serową, brzoskwinie, a na wierzch drugą część ciasta. Piec 50 min w 180oC i ostatnie 10 min w 150oC.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń