Przepis kiedyś spisałam z gazety.
sernik z brzoskwiniami
Składniki
- ser śmietankowy zmielony, 1 kg
- jajka, 6 szt
- budyń waniliowy mały, 1 szt.
- cukier puder, 1 szklanka
- cukier waniliowy, 16 g
- brzoskwinie z puszki
Składniki
- ser śmietankowy zmielony, 1 kg
- jajka, 6 szt
- budyń waniliowy mały, 1 szt.
- cukier puder, 1 szklanka
- cukier waniliowy, 16 g
- brzoskwinie z puszki
Etapy przygotowania
Zagnieść kruche ciasto( np. 0,5 kostki masła, 2 żółtka, 1,5 szklanki mąki, 2 łyżki cukru i łyżeczka proszku do pieczenia) i podpiec w temp. 200 st. C przez ca 10-15 min.
Zmiksować ser z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i budyniem.
Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową.
Wylać na podpieczone kruche ciasto, a na wierzch wyłożyć brzoskwinie. W przepisie były połówki, ale ja bałam się, że będą za ciężkie i podzieliłam je jeszcze na 4 części.
Piec w temp. 175 st. C przez godzinę. Po upieczeniu, lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Brzoskwinie można zastąpić kawałkami jabłek.
SMACZNEGO
Przepis w Waszym wykonaniu (9)
Komentarze do przepisu (8)
Ostatnio komentowane przepisy
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 129
Ostatnio komentowane przepisy
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 129
Składniki
- ser śmietankowy zmielony, 1 kg
- jajka, 6 szt
- budyń waniliowy mały, 1 szt.
- cukier puder, 1 szklanka
- cukier waniliowy, 16 g
- brzoskwinie z puszki
Zagnieść kruche ciasto( np. 0,5 kostki masła, 2 żółtka, 1,5 szklanki mąki, 2 łyżki cukru i łyżeczka proszku do pieczenia) i podpiec w temp. 200 st. C przez ca 10-15 min.
Zmiksować ser z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i budyniem.
Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową.
Wylać na podpieczone kruche ciasto, a na wierzch wyłożyć brzoskwinie. W przepisie były połówki, ale ja bałam się, że będą za ciężkie i podzieliłam je jeszcze na 4 części.
Piec w temp. 175 st. C przez godzinę. Po upieczeniu, lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Brzoskwinie można zastąpić kawałkami jabłek.
SMACZNEGO
Sernik udał się genialnie, bardzo dobry przepis. Kruche zrobiłam według własnego przepisu, a brzoskwinie wmieszałam w masę krojąc je wcześniej w kostkę. Polecam!!! Wychodzi PYSZNY i łatwo się go przygotowuje. Dziękuję za przepis :)))
6 jajek czyi 2 zółtka do kruchego 4 żółtka do sera i ubić 6 białek do masy?
Nie to jest taki sernik bez dodatkowego tłuszczu. Trzeba tylko użyć ser śmietankowy.
Cz do sera daje się margarynę lub olej
Czy do sera dodaje się tłuszcz