Desery Przepis na:
SERNIK Z CHOINKAMI


Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 284
Dodano: 28.12.2017
Odsłon: 356
Składniki
- CIASTO:
- 250g mąki pszennej typ 400
- 140g cukru
- 3 jajka
- 100g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- barwnik spożywczy w kolorze zielonym
- MASA SEROWA:
- 700g sera z wiaderka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 50 ml mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ¾ szkl. cukru pudru
- 3 jajka
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Przygotowanie
-
CIASTO:
1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
2. Dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem cały czas miksując.
3. Wlewamy roztopione i przestudzone masło.
4. Na koniec dolewamy barwnik spożywszy. Mieszamy.
5. Masę wylewamy na wyłożoną papierem blachę.
6. Pieczemy w 180 st. C ok. 35-40 min.
7. Przestudzony placek przekrajamy na 2 blaty i wycinamy za pomącą foremki choinki. -
MASA SEROWA:
1. Ser miksujemy z mąką, budyniem, cukrem, mlekiem i żółtkami.
2. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie mieszamy z masą serową.
3. Foremkę natłuszczamy i wykładamy papierem.
4. Na spód wysypujemy pokruszone ciasto i układam ciasno choinki (jedna za drugą). Zalewamy masą serową.
5. Pieczemy w 160 st. C ok. 60-70 min.
Wystudzony sernik można polać lukrem lub polewą czekoladową.
Komentarze do przepisu (2)

Maudie 29 grudnia 2017Zgłoś do usunięcia
Smaczny (mam słabość do serników)i miły dla oka:)))) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz