Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest rewelacyjne, polecam
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 177
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 177
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Składniki
BISZKOPT Sypkie składniki mieszamy ze sobą, czyli mąki oraz kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.Dodajemy łyżkę cukru pudru. Następnie w osobnej misce ubijamy żółtka z resztą cukru pudru. Następnie do żółtek dodajemy gorąca wodę. I ubijamy jeszcze chwilkę. Następnie masę z żółtek dodajemy do białek i delikatnie mieszamy.na koniec dodajemy mąki z kakaem i bardzo delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Biszkopt pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. do suchego patyczka.
PONCZ: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Wystudzony biszkopt ponczujemy .
MASA SEROWA Białka ubijamy ze szczyptą soli i połową cukru. Ser dajemy do miski i wlewamy do niego trochę mleka i cukier. Całość miksujemy blenderem.Stopniowo dodajemy resztę mleka i żółtka, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. .Całość dokładnie miksujemy blenderem, masa jest kremowa jak masło. Na koniec ser dodajemy do białek i bardzo delikatnie mieszamy, nie długo.
Masę serową wylewamy na naponczowany biszkopt. Pieczemy 40 minut w temp 180stopni.
PIANKA CZEKOLADOWA Czekoladę wraz z 4 łyżkami śmietany i kakao rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem, następnie miksując dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Piankę wylewamy na ostudzony sernik. Ciasto wstawiamy do lodówki, pianka pięknie się zetnie. I nasze ciasto gotowe. Bardzo polecam, jest piękne, delikatne, pyszne.