Do góry

Desery Przepis na:

sernik z czekoladową pianką

sernik z czekoladową pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 6203

Dodano:

Odsłon: 1899

Ciasto jest rewelacyjne, polecam

Składniki

  • SKŁADNIKI: na dużą blachę.
  • BISZKOPT:
  • -5 jajek -3 kopiaste łyżki mąki -2 kopiaste łyżki maki ziemniaczanej
  • -2 łyżki kakao -3/4 szkl cukru pudru
  • -szczypta soli -3 łyżki gorącej wody
  • PONCZ:
  • -4 łyżki wódki -3 łyżki soku z cytryny
  • -2 łyżki cukru -pół szklanki wody
  • MASA SEROWA
  • -750g sera półtłustego -5 jajek -3/4 szkl cukru
  • -szklanka mleka -2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżka cukru waniliowego -szczypta soli
  • PIANKA CZEKOLADOWA
  • -600ml śmietany kremówki 30% -1 czekolada gorzka 60% kakao 100g lub mleczna
  • -1 łyżeczka kakao -4 łyżki cukru pudru
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. BISZKOPT

    Sypkie składniki mieszamy ze sobą, czyli mąki oraz kakao.


    Białka oddzielamy od żółtek.

    Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.Dodajemy łyżkę cukru pudru. Następnie
    w osobnej misce ubijamy żółtka z resztą cukru pudru. Następnie do żółtek dodajemy gorąca wodę.
    I ubijamy jeszcze chwilkę. Następnie masę z żółtek dodajemy do białek i delikatnie mieszamy.na koniec dodajemy mąki z kakaem i bardzo delikatnie mieszamy.
    Masę przelewamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
    Biszkopt pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. do suchego patyczka.

  2. PONCZ:
    Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

    Wystudzony biszkopt ponczujemy .

  3. MASA SEROWA

    Białka ubijamy ze szczyptą soli i połową cukru.

    Ser dajemy do miski i wlewamy do niego trochę mleka i cukier. Całość miksujemy blenderem.Stopniowo dodajemy resztę mleka i żółtka, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. .Całość dokładnie miksujemy blenderem, masa jest kremowa jak masło. Na koniec ser dodajemy do białek i bardzo delikatnie mieszamy, nie długo.

  4. Masę serową wylewamy na naponczowany biszkopt. Pieczemy 40 minut w temp 180stopni.


  5. PIANKA CZEKOLADOWA
    Czekoladę wraz z 4 łyżkami śmietany i kakao rozpuszczamy nad kąpielą wodną.

    Śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem, następnie miksując dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Piankę wylewamy na ostudzony sernik.

    Ciasto wstawiamy do lodówki, pianka pięknie się zetnie.
    I nasze ciasto gotowe.
    Bardzo polecam, jest piękne, delikatne, pyszne.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 grudnia 2017 Kasia, ja już wymiękam przy tych sernikach, codziennie widzę nowe przepisy xD
No i jak tu żyć, jak żyć ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń