Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z dżemem na ciemnym cieście

Sernik z dżemem na ciemnym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 472 Ocena: 3206

Dodano:

Odsłon: 2306

Kremowy wilgotny sernik z dodatkiem dżemu czereśniowego, na cieście kakaowo - orzechowym, oblany czekoladą.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5szkl. zmielonych orzechów włoskich
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5szkl. cukru pudru
  • 16g cukru waniliowego
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 jajko
  • 125g masła/margaryny
  • 1 łyżka śmietany
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 5 jajek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100g masła
  • 3/4szkl. cukru
  • 1 słoiczek dżemu czereśniowego
  • Polewa:
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 100g mlecznej czekolady
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z dżemem na ciemnym cieście

Przygotowanie

  1. Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, kakao oraz zmielone orzechy włoskie. Wbiłam jajko, dodałam śmietanę i pokrojoną na kawałki margarynę. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto, które owinęłam folią spożywczą i schowałam do zamrażalki na kilka godzin. Gdy ciasto zamarzło wyjęłam je i ok. 2/3 ciasta starłam na dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach ok. 26x36cm. Ciasto lekko docisnęłam rękami i rozsmarowałam na nim dżem czereśniowy domowej roboty, taki z dużymi kawałkami owoców. Z jajek przeznaczonych na masę serową oddzieliłam białka i ubiłam je na sztywną pianę. Żółtka utarłam z miękkim masłem i cukrem na puszysty krem. Do masy dodałam partiami ser i dalej miksując dodałam proszek budyniowy. Na koniec do masy serowej wmieszałam delikatnie łyżką ubitą pianę z białek. Tak przygotowaną masę serową wylałam na ciasto. Na wierzch starłam resztę ciasta orzechowo - kakaowego. Blachę wstawiłam do piekarnika i piekłam ciasto ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Można też wcześniej przez ok. 15 minut podpiec sam spód żeby mieć pewność że będzie dopieczony. Od dżemu i sera sporo namięknie i może być wrażenie niedopieczenia. Po upieczeniu sernik wyjęłam i wystudziłam na metalowej kratce. Wszystkie składniki polewy umieściłam w rondelku i cały czas mieszając, podgrzewałam je aż wszystko się roztopiło i połączyło ze sobą. Przygotowaną polewą polałam ciasto. Ciasto wstawiłam do lodówki i pozostawiłam tam na całą noc ab się dobrze schłodziło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń