Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z figami

Sernik z figami

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 166

Dodano:

Odsłon: 147

Kremowy, delikatny i rozpływający się w ustach sernik z figami skropionymi miodem to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki

  • herbatniki czekoladowe maślane 200 g
  • masło stopione 70 g
  • twaróg sernikowy 1 kg
  • Jajko 4 szt.
  • Mleczko kokosowe 250 ml
  • Cukier 220 g
  • Budyń śmietankowy 1 opakowanie
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • figi świeże 6 sztuk
  • Miód 2 łyżki
  • czekolada 70 % 50 g
  • Mleko 3 łyżki
  • Masło 2 łyżeczki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z figami

Przygotowanie

  1. Spód: Ciastka zmielić w robocie i wymieszać ze stopionym masłem. Ciastkami wylepić spód tortownicy o średnicy 23 cm. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

  2. Sernik: Jajka krótko zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ser, mleczko kokosowe i zmiksować tylko do połączenia się składników. Dodać proszek budyniowy i połączyć całość. Masę serową wylać na schłodzony spód. Sernik wstawić do nagrzanego do 175 piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez 15 minut. Po tym czasie temp. zmniejszyć do 160 stopni i piec ok. 1 godziny. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku na ok. 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

  3. Wykończenie: Przed podaniem wierzch udekorować pokrojonymi figami i polać płynnym miodem. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewą oblać boki sernika.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń