Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty i kremowy sernik z borówkową frużeliną.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 307
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 307
Składniki
Dno tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.
Frużelina Do rondelka przekładamy borówki i dodajemy cukier. Całość podgrzewamy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy sok z cytryny i ponownie mieszamy. W tym momencie można zmniejszyć ogień na mały.
W zimnej wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i przelewamy ją do borówek. Całość mieszamy dość energicznie, aby nie powstały grudki. Frużelinę gotujemy jeszcze przez ok. minutę. Gotowa frużelina powinna mieć konsystencję, jak kisiel. Następnie wyłączamy ogień i odstawiamy ją do całkowitego wystudzenia.
Spód Herbatniki mielimy w blenderze, przesypujemy do miseczki i łączymy z rozpuszczonym masłem.
Ciasteczka przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy po całym dnie, dociskając.
Gotowy spód umieszczamy w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa Białka oddzielamy od żółtek. Następnie żółtka przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach aż masa stanie się jasna i puszysta (mniej więcej 5-7 minut).
Gdy żółtka podwoją swoją objętość, zmniejszamy obroty na najniższe i łyżka po łyżce dodajemy ser, wlewamy śmietankę i wsypujemy budyń. Masę mieszamy tylko do czasu połączenia się składników.
W oddzielnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Ubitą pianę łączymy z masą serową w trzech turach. Mieszamy delikatnie szpatułką.
Gotową masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód
Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160* (góra-dół) przez 1godz 15min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony można polać go frużeliną. Ciasto umieszczamy w lodówce najlepiej na całą noc.