Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik z gruszkami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 30
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 30
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
Gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Cytrynę wyszoruj, sparz. Skórkę zetrzyj na tarce i wyciśnij z cytryny sok. Odlej 2 łyżki, pozostałym sokiem skrop pokrojone gruszki.
Jajka, rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Do miski włóż miękką margarynę, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodawaj po łyżce sera, a potem proszek budyniowy, skórkę otartą z cytryny oraz 2 łyżki soku. Na koniec przełóż do masy sernikowej pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej masę serową, na wierzchu ułóż pokrojone gruszki. Piecz około 60 minut w temperaturze 180° C.
80 minut, porcja: 290 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie