Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny jak obłoczek, piankowy niby sernik, pyszny, leciutki i orzeźwiający, pychotka !
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, dodajemy masło, siekamy drobno, wbijamy żółtka, zagniatamy kruche ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do zamrażarki.
Blaszkę 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy większą częścią ciasta (boczki podnosimy na około 1 cm), nakłuwamy w wielu miejscach.
Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez około 15 minut, ciasto wyjmujemy i schładzamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy do uzyskania gładkiej bezy.
Następnie dodajemy proszek budyniowy, ucieramy na jednolitą masę mikserem.
Potem dodajemy stopniowo jogurt grecki i mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia składników. Następnie do masy dodajemy osączone z zalewy i pokrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie, mieszamy łyżką.
Masę jogurtową wylewamy na podpieczony i schłodzony spód.
Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i na wierzch ścieramy je na dużych oczkach.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut, do zezłocenia ciasta na wierzchu.
UWAGA:
Przez pierwsze 30 minut po wyłączeniu piekarnika nie otwieramy drzwiczek, po upływie wyżej wymienionego czasu uchylamy je delikatnie i schładzamy ciasto przez 60 minut, następnie wyjmujemy je na blat.
Jeszcze ciepłe możemy posypać cukrem pudrem.
Wilgotne, smaczne muffinki z dodatkiem truskawek to smaczny dodatek do kawki ;)
Odsłon: 3780
Sernik na kruchym spodzie o smaku krówkowym. Sernik z jogurtami greckimi i po...
Odsłon: 2615
Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z ryżem, kurczakiem i warzywami może z...
Odsłon: 49
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 18
Pyszne, domowe lody, które przygotujecie bez maszynki do lodów. Przepis pocho...
Odsłon: 188
Doskonała propozycja dla tych którzy lubią tuńczyka i twaróg. Do tego pyszne,...
Odsłon: 115
Ten pomysł powstał z potrzeby wykorzystania nadmiaru ugotowanego ryżu, znowu...
Odsłon: 30
Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z ryżem, kurczakiem i warzywami może z...
Odsłon: 49
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 18
Pyszne, domowe lody, które przygotujecie bez maszynki do lodów. Przepis pocho...
Odsłon: 188
Doskonała propozycja dla tych którzy lubią tuńczyka i twaróg. Do tego pyszne,...
Odsłon: 115
Ten pomysł powstał z potrzeby wykorzystania nadmiaru ugotowanego ryżu, znowu...
Odsłon: 30
Składniki
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, dodajemy masło, siekamy drobno, wbijamy żółtka, zagniatamy kruche ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do zamrażarki. Blaszkę 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy większą częścią ciasta (boczki podnosimy na około 1 cm), nakłuwamy w wielu miejscach. Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez około 15 minut, ciasto wyjmujemy i schładzamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy do uzyskania gładkiej bezy. Następnie dodajemy proszek budyniowy, ucieramy na jednolitą masę mikserem. Potem dodajemy stopniowo jogurt grecki i mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia składników. Następnie do masy dodajemy osączone z zalewy i pokrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie, mieszamy łyżką. Masę jogurtową wylewamy na podpieczony i schłodzony spód. Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i na wierzch ścieramy je na dużych oczkach. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut, do zezłocenia ciasta na wierzchu. UWAGA: Przez pierwsze 30 minut po wyłączeniu piekarnika nie otwieramy drzwiczek, po upływie wyżej wymienionego czasu uchylamy je delikatnie i schładzamy ciasto przez 60 minut, następnie wyjmujemy je na blat. Jeszcze ciepłe możemy posypać cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Domowe lody w wafelku śmietankowe i kakaowe
Desery
Kruche babeczki z kremem i owocami
Desery
Placek drożdżowy z rabarbarem
Desery
Ciasto z galaretką i truskawkami
Domowe lody w wafelku śmietankowe i kakaowe
Pyszne, domowe lody, które przygotujecie bez maszynki do lodów. Przepis pocho...
Odsłon: 188
Kruche babeczki z kremem i owocami
Dzisiaj zapraszam na świetny pomysł na letnie imprezy – kruche babeczki z kre...
Odsłon: 159