Do góry

Desery Przepis na:

sernik z jogurtów greckich z brzoskwiniami

sernik z jogurtów greckich z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 9274

Dodano:

Odsłon: 64819

Delikatny jak obłoczek, piankowy niby sernik, pyszny, leciutki i orzeźwiający, pychotka !

Składniki

  • ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 250 gramów zimnego masła lub margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • masa sernikowa: 1200 gramów jogurtu greckiego (miałam 3 kubeczki po 400 gramów każdy)
  • 1 pełna po brzegi szklanka cukru (jeśli lubicie słodsze ciasta dajcie jeszcze dodatkowo 3 kopiaste łyżki)
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (razem 80 g proszku)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń
  • ewentualnie cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
sernik z jogurtów greckich z brzoskwiniami

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, dodajemy masło, siekamy drobno, wbijamy żółtka, zagniatamy kruche ciasto.
    Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do zamrażarki.
    Blaszkę 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy większą częścią ciasta (boczki podnosimy na około 1 cm), nakłuwamy w wielu miejscach.
    Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez około 15 minut, ciasto wyjmujemy i schładzamy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy do uzyskania gładkiej bezy.
    Następnie dodajemy proszek budyniowy, ucieramy na jednolitą masę mikserem.
    Potem dodajemy stopniowo jogurt grecki i mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia składników. Następnie do masy dodajemy osączone z zalewy i pokrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie, mieszamy łyżką.
    Masę jogurtową wylewamy na podpieczony i schłodzony spód.
    Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i na wierzch ścieramy je na dużych oczkach.
    Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut, do zezłocenia ciasta na wierzchu.

    UWAGA:
    Przez pierwsze 30 minut po wyłączeniu piekarnika nie otwieramy drzwiczek, po upływie wyżej wymienionego czasu uchylamy je delikatnie i schładzamy ciasto przez 60 minut, następnie wyjmujemy je na blat.
    Jeszcze ciepłe możemy posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń