Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z kolorowymi galaretkami

Sernik z kolorowymi galaretkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 232

Sernik na zimno to pyszny i orzeźwiający deser. Warto go przygotować zwłaszcza latem.

Składniki

  • ser biały 70 dag
  • galaretka agrestowa 1 szt
  • galaretka pomarańczowa 2 szt
  • galaretka truskawkowa 1 szt.
  • herbatniki 1 paczka
  • rodzynki 3 łyżki
  • skórka kandyzowana z pomarańczy 1 łyżka
  • cukier puder 0,5 szklanki
  • cukier waniliowy 16 g
  • aromat pomarańczowy do smaku
  • brzoskwinie, maliny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik z kolorowymi galaretkami

Przygotowanie

  1. Galaretkę agrestową, truskawkową i 1 pomarańczową (każdą oddzielnie) rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody.
    Galaretkę agrestową i truskawkową wlać do głębokich talerzy i gdy stężeją pokroić w kostkę.
    Ser utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym w mikserze na jednolitą masę. Dodać przestudzoną, płynną galaretkę pomarańczową, zmiksować.
    Wsypać kolorowe kostki galaretek, rodzynki i, skórkę pomarańczową, kilka kropel aromatu pomarańczowego, przemieszać łyżką.
    Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, na dno wsypać pokruszone herbatniki.
    Wylać masę serową. Na wierzchu ułożyć owoce.
    Rozpuścić galaretkę pomarańczową wg przepisu na opakowaniu. Owoce na serniku zalać owoce tężejącą galaretką, odłożyć do lodówki.
    Ciasto pokroić po całkowitym stężeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń