Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z krowiej siary.

Sernik z krowiej siary.

Autor:

Przepisów i artykułów: 619 Ocena: 3761

Dodano:

Odsłon: 144

Co powiecie na przepyszny sernik z krowiej siary ? Sama go wymyśliłam i myślę że jak ktoś ma dostęp do siary to chętnie skorzysta z mojego przepisu, jest bardzo prosty. Zapewne nie każdy wie co to jest siara, już wyjaśniam jest to mleko krowy po wycieleniu jednak najlepsza jest po trzecim wydojeniu krowy ponieważ po pierwszym i drugim będzie krwista. Także jeśli ma ktoś dostęp do takiego mleka polecam mój przepis na sernik będziecie zachwyceni jego smakiem.

Składniki

  • składniki na masę serową :
  • 1 kg twarogu z siary krowiej,
  • 1,5 szklanki mleka (szklanka pojemność 210 ml),
  • 5 malutkich jajek (ja mam od rajskich kurek) lub trzy duże,
  • 4 łyżki czubate mleka w proszku,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • kilka kropel aromatu cytrynowego.
  • składniki na ciasto sypkie :
  • 2 szklanki mąki tortowej (szklanka pojemność 210 ml),
  • 0,5 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 110 g margaryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik z krowiej siary.

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka przelać 3,5 litra siary przelanej przez sito, siarę lekko zagotować następnie zmniejszyć gaz i na bardzo wolnym ogniu gotować do powstania twarogu oczywiście cały czas mieszając aby siara się nie przypaliła.

  2. Jeśli ktoś robił już samodzielnie twaróg będzie dokładnie wiedział kiedy jest gotowy a chodzi o to żeby z mleka powstały grudki czyli w czasie robienia się twarogu nie będzie widoczna woda czy w przypadku siary mleka. Gotowy twaróg przelać na durszlaki aby odciekł z resztki mleka pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mi z podanej ilości siary wyszło 3,600 kg twarogu.

  3. Twaróg zrobiłam dzień wcześniej, następnego dnia odważyć kilogram twarogu. Zmielić go maszynką o drobnym sitku dwukrotnie ( jeśli ktoś nie ma takiego twarogu z siary można użyć twarogu białego ze sklepu ).

  4. Do zmielonego dwukrotnie sera wbić całe jajka, dodać cukier, aromat cytrynowy, mleko w proszku oraz mleko. Całość dokładnie zmiksować do połączenia się wszystkich składników. Do takiego twarogu z siary nie ma konieczności dodawania margaryny ponieważ siara jest sama w sobie tłusta.

  5. Gdy mamy już zmiksowaną masę serową. Do drugiej miski wsypać mąkę, wbić całe jajko, wsypać cukier, dodać proszek do pieczenia oraz wkroić w plasterki margarynę. Całość wyrobić ręką do połączenia się wszystkich składników na sypkie ciasto.

  6. Do blaszki 35 / 25 wyłożonej papierem do pieczenia ( ale polecam mniejszą blaszkę wtedy sernik będzie wyższy ) wysypać i rozłożyć po całości połowę sypkiego ciasta. Na ciasto wylać przygotowaną masę serową. A wierzch masy serowej posypać resztą sypkiego ciasta.

  7. Tak przygotowany sernik wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec godzinę w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone ciasto pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego ostygnięcia. Gdy sernik już całkiem wystygnie wyjąć z piekarnika, wyjąć z blaszki i oddzielić papier.

  8. Upieczony sernik pokroić w kawałki dowolne. To mój wymyślony sernik z siary krowiej powiem wam że smak bardzo mnie zaskoczył. Z wierzchu ciasto sypkie jest super chrupiące a sernik smakuje wyśmienicie. Nadaje się do popołudniowej kawy jak również do tego aby zaskoczyć gości jego smakiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń