Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z makiem

Sernik z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2622

Dodano:

Odsłon: 5047

Z wyglądu przypomina szachownicę. Dla mnie jako wielbicielki serników i makowców połączenie idealne.

Składniki

  • 300g masła
  • 8 jajek
  • 1,5kg chudego twarogu
  • 150g kaszy manny
  • 250g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200ml ajerkoniaku
  • 100g mielonego maku
  • ew. 20 truskawek do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z makiem

Przygotowanie

  1. Piekarnik podgrzać do 175 stopni. Prostokątną formę z odpinanym brzegiem wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Masło rozpuścić, odstawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z twarogiem, kaszą manną, cukrem, cukrem waniliowym, ajerkoniakiem i płynnym masłem. Delikatnie połączyć z pianą z białek. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać zmielony mak.

  3. Obydwie masy nakładać naprzemiennie na dno formy, tak aby powstała szachownica. U mnie wyszły dwie warstwy takiej szachownicy. Wstawić do piekarnika i piec ok. godziny. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w wyłączonym piekarniku, aby ciasto odpoczęło. Potem wyjąć i ponownie zostawić na 10 minut. Dopiero potem zdjąć obręcz formy.

  4. Truskawki umyć, wysuszyć i przekroić na pół. Połówkami truskawek ozdobić pokrojone ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń