Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z wyglądu przypomina szachownicę. Dla mnie jako wielbicielki serników i makowców połączenie idealne.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22437
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14521
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4485
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43640
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 564
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 539
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22437
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14521
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4485
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43640
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 564
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 539
Składniki
Piekarnik podgrzać do 175 stopni. Prostokątną formę z odpinanym brzegiem wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło rozpuścić, odstawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z twarogiem, kaszą manną, cukrem, cukrem waniliowym, ajerkoniakiem i płynnym masłem. Delikatnie połączyć z pianą z białek. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać zmielony mak.
Obydwie masy nakładać naprzemiennie na dno formy, tak aby powstała szachownica. U mnie wyszły dwie warstwy takiej szachownicy. Wstawić do piekarnika i piec ok. godziny. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w wyłączonym piekarniku, aby ciasto odpoczęło. Potem wyjąć i ponownie zostawić na 10 minut. Dopiero potem zdjąć obręcz formy.
Truskawki umyć, wysuszyć i przekroić na pół. Połówkami truskawek ozdobić pokrojone ciasto.