Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z makiem

Sernik z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2712

Dodano:

Odsłon: 3143

Sernik z makiem to propozycja na święta, choć doskonale sprawdzi się też na zwykły weekend do kawy czy jako słodka przekąska

Składniki

  • Na ciasto
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczeni
  • 1 jajko
  • Na masę makową
  • ok 300 g gotowej masy makowej
  • 200 ml mleka
  • 20 g masła
  • 2 jajka ( osobno żółtka i osobno białka )
  • Na masę serową
  • 1 kg gotowego sera na serniki z wiaderka
  • 4 jajka ( osobno żółtka i białka )
  • 1 budyń śmietankowy duży
  • 20 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 120 g cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka starta z cytryny
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z makiem

Przygotowanie

  1. Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy na ok 30 minut do lodówki


    Przygotowujemy masę makową: w garnku zagotowujemy 200 ml mleka. Dodajemy do niego masę makową i masło. Gotujemy na wolnym ogniu ok 15 minut, aż masa zgęstnieje. W czasie gotowania często mieszamy, aby nie przywarła do dna. Lubi tez pryskać, jak zaczyna gęstnieć, dlatego warto ją gotować w nieco wyższym garnku. Studzimy


    Przygotowujemy masę serową: ser mieszamy z roztopionym i przestudzonym masłem, budyniem, mąką, cukrem, skórką startą z wyparzonej cytryny i sokiem z cytryny. Ja robiłam to za pomocą drewnianej łyżki w dużej misce. Dodajemy 4 żółtka i jeszcze raz mieszamy

  2. Ciasto dzielimy w stosunku: 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkowujemy na wielkość formy: u mnie okrągła forma o średnicy 26 cm. Ciasto nie rozwałkowuje się równo, więc po przełożeniu do tortownicy wyklejam brakujące kawałki. Następnie rozwałkowujemy pozostałe ciasto, kroimy na paski i wylepiamy nimi boki tortownicy, które wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy delikatnie mąką. Spód tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia

  3. Gdy forma jest już wyłożona ciastem przystępujemy do kończenia mas: ubijamy osobno białka: 2 do masy makowej i 4 do sera. Masy mieszamy z ubitymi białkami
    Na dno tortownicy wykładamy 4 duże łyżki masy serowej, na to 3 łyżki masy makowej i tak na przemian do skończenia składników. Masy wygładzamy i formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Sernik pieczemy ok 70 minut. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń