Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z makiem i jabłkami

Sernik z makiem i jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 616

Dodano:

Odsłon: 2115

Chodził za mną już dłuższy czas i w końcu wyszedł na światło dzienne ;) sernik z makiem i jabłkami - idealne na święta i na niedzielę do kawy.

Składniki

  • Ciasto: * 20 dag margaryny * 40 dag mąki * 20 dag cukru pudru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 żółtka * 3-4 łyżki kwaśnej ś
  • Mak: * 20 dag maku * 3 jajka * 10 dag cukru * orzechy krojone * 3 łyżki miodu * 5 dag masła
  • Ser: * 1/2 kg sera * 10 dag margaryny * 20 dag cukru pudru * 5 jajek * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do piecze
  • Masa z jabłek: * 1 kg jabłek * 10 dag cukru * 1 galaretka pomarańczowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Zarobić ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część upiec na złoty kolor w temp. 200'C. Drugą, surową, wyłożyć równo do formy, a następnie przykryć makiem i serem.

  2. Mak:
    Mak sparzyć i zemleć. Z białek ubić pianę. Do maku dodać żółtka, cukier, orzechy, miód, roztopione masło oraz pianę i dokładnie wymieszać.

  3. Ser:
    Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Zemleć ser i dodać do margaryny z mąką ziemniaczaną i proszkiem. Ubić pianę z białek, dodać do masy i lekko wymieszać. Wyłożyć na mak i piec w temp. 180'C przez 50 min.

  4. Jabłka:
    Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać cukier i smażyć do miękkości. Dodać do jabłek sypką galaretkę, wymieszać i przez chwilę smażyć.
    Przełożenie:
    placek z makiem i serem - masa z jabłek - placek - polewa czekoladowa - wiórki kokosowe

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń