Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik z mandarynkami"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 173
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 173
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Składniki
Masło utrzyj z cukrem pudrem, sokiem i skórką cytrynową na puszystą masę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masę ucieraj, kolejno dodając żółtka, a następnie porcjami proszek budyniowy, kaszkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec po łyżce dołóż twaróg.
Białka wymieszaj ze szczyptą soli, ubij na sztywno. Delikatnie połącz z masą serową.
Mandarynki obierz, podziel na cząstki. Blachę dobrze wysmaruj tłuszczem (ew. dodatkowo oprósz kaszą manną). Na spodzie równomiernie rozsmaruj przygotowaną masę serową. Na wierzchu rozłóż cząstki mandarynek. Owoce lekko wciśnij w masę serową.
Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175oC. Piecz około 90 minut. Po około 60 minutach sernik przykryj kawałkiem pergaminu albo folii aluminiowej, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił.
Ciasto studź 10 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Potem wyjmij i odłóż do całkowitego wystudzenia. Zimny sernik pokrój na porcje, każdą z nich udekoruj plasterkami mandarynek.Źródło: Naj