Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z masą krówkową i słonecznikiem

Sernik z masą krówkową i słonecznikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1012

Dodano:

Odsłon: 3705

Jeden z lepszych serników jakie kiedykolwiek jadłam. Idealne ciasto na świąteczne spotkanie z rodziną :)

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • łyżka smalcu
  • 2 żółtka (białka odkładamy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki śmietany
  • Ser:
  • 1,5 kg zmielonego sera
  • 30 dag cukru
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 4 żółtka (białka odkładamy)
  • szklanka mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • skórka z cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • Orzechowa beza:
  • 6 pozostałych białek
  • 6-8 łyżek cukru
  • 8 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 12 dag posiekanych orzechów
  • łyżka kaszy manny i mąki pszennej
  • Masa:
  • 20 dag słonecznika
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • puszka masy krówkowej w temp. pokojowej (400 g)
  • masło w temp. pokojowej (250 g)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche: mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy tłuszcz, siekamy. Dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i schładzamy minimum 0,5 godziny. Ciasto wałkujemy i przekładamy na blachę (wykładamy papierem do pieczenia) o wymiarach 25/40 cm. Podpiekamy w 180 stopniach C ok. 20 minut do lekkiego zrumienienia. Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół. Wyciągamy i studzimy.

    Ser: żółtka i całe jajka ubijamy razem z cukrem na białą puszystą masę. Dodajemy ser, olej, śmietanę, sok i skórkę z cytryny, ucieramy. Mleko mieszamy z budyniami i mąką ziemniaczaną, dodajemy do sera. Ubijamy tylko do połączenia składników. Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach C.

    Orzechowa beza: białka ubijamy i stopniowo wsypujemy cukier. Orzechy, mannę oraz mąkę mieszamy ze sobą. Partiami wsypujemy do białek i mieszamy za pomocą łyżki.

    Sernik delikatnie wyciągamy (uważamy żeby się nie poparzyć) Nakładamy równą warstwę bezy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy. U mnie wystarczyło 15 minut. Beza ma się ładnie zarumienić. Ciasto po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Zimne ciasto wyciągamy ostrożnie z blachy.

    Masa: masło i cukier rozpuszczamy. Wsypujemy słonecznik, ciągle mieszamy ma być brązowy. Wysypujemy na talerz żeby wystygł. Sklejony słonecznik rozdzielamy.

    250 g masła ucieramy na puch, dodajemy po łyżce krówki, aż do wyczerpania. Wsypujemy połowę zimnego słonecznika.

    Masę wykładamy na ciasto i równo smarujemy. Wierzch posypujemy pozostałym słonecznikiem. Smacznego :)









Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń