Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z mascarpone

Sernik z mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 3283

Dodano:

Odsłon: 8618

Sernik pieczony na herbatnikach, z serem wiaderkowym i serkiem mascarpone. Delikatny i smaczny. Łatwy do zrobienia.

Składniki

  • 3 paczki herbatników po 100g
  • 750 białego sera z wiaderka
  • 250g serka mascarpone
  • 5 jajek
  • 1szkl. cukru
  • 1 budyń śmietankowy 40g
  • 1 łyżka masłaszczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z mascarpone

Przygotowanie

  1. Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
    Blachę o wymiarac ok. 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki, jeden obok drugiego. Ser biały przełożyć do miski. Dodać serek mascarpone, żółtka oddzielone od białek, miękkie masło oraz cukier i wszystko zmiksować do połączenia. Następnie wsypać proszek budyniowy i jeszcze raz zmiksować do połączenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszać ją delikatnie łyżką do masy serowej. Masę serową wyłożyć na herbatniki. Ciasto wstawić do piekarnika i piec je około godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu sernik zostawić na kilka minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjąć na metalową kratkę i studzić w blaszce. Przed podaniem można go dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń