Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku

Autor:

Przepisów i artykułów: 472 Ocena: 3210

Dodano:

Odsłon: 3898

Sernik zrobiłam na herbatnikach i oblałam go po upieczeniu czekoladą. Sernik wyszedł smaczny, bardzo delikatny, mięciutki i lekko puszysty.

Składniki

  • 1kg sera w wiaderku
  • 6 jaj
  • 1szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
  • szczypta soli
  • 3/4szkl. oleju
  • 1,5szkl. mleka np. 2%
  • 1,5szkl mleka w proszku
  • duża paczka herbatników
  • Polewa:
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • wiórki kokosowe do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z mlekiem w proszku

Przygotowanie

  1. Składniki do przygotowania sernika ogrzałam do temperatury pokojowej, wyjmując je wcześniej z lodówki. Dużą blaszkę o wymiarach ok. 25x35cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyłam ciasto obok siebie herbatniki. Żółtka oddzieliłam od białek. Ser zmiksowałam z żółtkami, budyniami w proszku i cukrem waniliowym. Do masy serowej dolałam cienkim strumieniem olej i miksowałam do połączenia. Następnie wsypałam partiami mleko w proszku i również miksowałam do połączenia składników. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek wsypałam partiami cukier kryształ i miksowałam aż piana stała się błyszcząca, lekko ciągnąca a cukier całkowicie się w niej rozpuścił i nie chrzęścił. Do ubitej piany z białek i cukru dodawałam na przemian masę serową i mleko z kartonu i mieszałam aż składniki się również połączyły. Powstała bardzo rzadka, lejąca masa serowa, którą przelałam do przygotowanej blaszki, uważając aby ciastka nie wypłynęły. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam go godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu sernik wystudziłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony sernik polałam polewą, którą przygotowałam z czekolady i śmietany. A dokładnie, śmietanę podgrzałam w rondelku i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę mleczną i gorzką. Mieszałam ją aż czekolada się rozpuściła w śmietanie. Tak przygotowaną polewą posmarowałam ciasto i posypałam wiórkami kokosowymi. Sernik schłodziłam w lodówce, aby czekolada zastygła i sernik się lepiej kroił.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń