Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z musem czekoladowo - kawowym

Sernik z musem czekoladowo - kawowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10322

Dodano:

Odsłon: 13633

sernik IDEALNY :-) kremowy, delikatny sernik i mus czekoladowo - kawowy, dzięki dodatkowi sypanej, mielone kawy bardzo oryginalny smak, rozpływający się w ustach mmmm ... :-)

Składniki

  • Spód ciasteczkowy:
  • herbatniki kakaowe (u mnie z Biedronki) 15 dag
  • roztopione masło 3 dag
  • Masa serowa:
  • twaróg z wiaderka 50 dag
  • jajko 3 duże
  • cukier 3/4 szkl.
  • śmietanka 30% 250ml
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • aromat waniliowy
  • Mus czekoladowo - kawowy:
  • śmietanka 30% 550ml
  • czekolada mleczna 25 dag
  • żelatyna 1,5 płaskiej łyżeczki
  • kawa mielona 5 łyżeczek
  • likier amaretto 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Spód ciasteczkowy: Herbatniki zmielić w blenderze

  2. Dodać roztopione masło, wymieszać do uzyskania "mokrego piasku". Dno tortownicy (20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę ciasteczkową, wyrównać, docisnąć. Piec w temp. 175 stopni ok. 10-12 min. Przestudzić.

    Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    W misce umieścić wszystkie składniki i utrzeć krótko, tylko do ich połączenia aby nie napowietrzać za mocno masy. Masę serową przelać na przestudzony spód. Na spód piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Sernik piec w kąpieli wodnej w temp. 160 stopni ok. 50-60 min. Studzić pół godziny w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyjąc i całkowicie wystudzić.

    Mus czekoladowo - kawowy: Żelatynę rozmieszać w 1,5 łyżki zimnej wody, odstawić na ok. 10 min. do napęcznienia.
    180ml śmietanki podgrzać w garnku prawie do wrzenia. Wyłączyć, dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać pokrojoną czekoladę, kawę i likier. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Pozostałe 370ml dobrze schłodzonej śmietanki ubić na sztywno. Do wystudzonej masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietanki i delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie dodać resztę ubitej śmietanki i wymieszać bardzo delikatnie aby śmietanka nie opadła.

  3. Gotowy mus wyłożyć delikatnie na wystudzony sernik, wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

  4. Smacznego :-)

  5. Sernik przechowywać w lodówce.
    P.S. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 30 stycznia 2017 Robię prawie identyczny sernik tylko do masy kawowej używam kawy rozpuszczalnej (2 lub 3 łyżki kawy na 1 szkl ciepłego mleka)
Dobrze zrozumiałam z przepisu,że Ty wsypujesz kawę mieloną NA SUROWO ?
Odpowiedzi: 3 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 30 stycznia 2017 Wspaniały i bardzo smakowity serniczek :) Mniam <3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń