Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny sernik na ciemnym cieście z dodatkiem przyprawy do piernika pięknie pachnie świętami. Smakuje nie tylko w święta.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2272
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3334
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1384
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2130
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2272
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3334
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1384
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2130
Składniki
Ciasto Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, kakao, dodaj cukier, przyprawę do piernika, margarynę , żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. Ciasto podziel na pół i włóż do zamrażarki.
Ser zmiel 2 razy , żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj rozpuszczone i wystudzone masło , ser, budynie, oraz po kilka kropli olejku cytrynowego i pomarańczowego. Na koniec ubij pianę z białek i delikatnie dodaj do sera, delikatnie wymieszaj.
Blachę o wymiarach 26 x35 wyłóż papierem do pieczenia, na dno zetrzyj jedną część ciasta, wylej ser, na wierzch zetrzyj drugą część ciasta. Sernik piecz około 1 godziny w temperaturze 180 st. Po upieczeniu zastaw w piekarniku przy uchylonych drzwiach na około 10 minut. Po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.