Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik z owocami leśnymi"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 517
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 517
Składniki
ok. 105 minut.
Zagnieść 7,5 dag masła ze szczyptą soli, mąką, 5 dag cukru i 1 jajkiem. Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować na niej ciasto na placek o wymiarach 27x27 cm. Blachę o wymiarach 23x23 cm posmarować tłuszczem. Spód i brzegi formy wylepić ciastem. Gęsto ponakłuwać je widelcem. Wstawić na godzinę do lodówki.
Jagody oraz jeżyny przebrać, szybko opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Resztę masła utrzeć z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym. Pozostałe jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Ucierając, żółtka kolejno dodawać do masy maślanej. Porcjami dokładać twaróg. Wsypać kaszkę oraz proszek budyniowy. Dobrze wymieszać mikserem.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie domieszać ją do masy serowej. Dołożyć jagody oraz jeżyny. Delikatnie wymieszać całość łyżką. Masę serową przełożyć do formy wylepionej kruchym ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut. Po wystudzeniu sernik oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco