Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z pajęczyną

Sernik z pajęczyną

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 4835

Dodano:

Odsłon: 9142

... S P A J D E R M O N O W Y sernik na życzenie mojego synka ;-)

Składniki

  • ser twarogowy 1 kg
  • 5 jaj , 1 szkl mleka
  • 1/2 szkl cukru , zapach waniliowy
  • 1 duży budyń waniliowy,biszkopty
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pianka :
  • śmietanka 30 % - 2 buteleczki po 250 g
  • gorzka czekolada
  • galaretka cytrynowa
  • 1 łyżka żelatyny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z pajęczyną

Przygotowanie

  1. Sernik :
    Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem na białą,puszystą masę,dodać ser i zapach - zmiksować.Następnie wsypać proszek i budyń,wlać mleko- zmiksować. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą pianą. Przełożyć masę serową do przygotowanej tortownicy- wysmarowanej tłuszczem , oprószoną mąką i włożonej namoczonymi mlekiem biszkoptami.Wstawić do gorącego piekarnika (180) i piec ok jednej godziny ( + - 10,15 min) Po upieczeniu lekko uchylić piekarnik i poczekać,aż sernik ostygnie.

  2. Pianka :
    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia.
    Galaretkę rozpuścić w 1 szkl wrzątku dodając 1 łyżkę żelatyny i odstawić do przestudzenia.
    Śmietanę ubijać ok 8 min na puszystą masę, następnie wlać czekoladę i galaretkę. Przelać masę na sernik i odstawić do lodówki najlepiej na noc. Następnego dnia namalować roztopioną czekoladą pajęczynę.


    Do ozdobienia można przygotować własnoręcznie wykonane pająki z papieru i zaprosić do wspólnej zabawy dziecko...
    Ja wykorzystałam broszkę ;-)

  3. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń