Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z pomarańczmi na biszkopcie

Sernik z pomarańczmi na biszkopcie

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 660

Dodano:

Odsłon: 2151

Wersja sernika na kakaowym biszkopcie z pomarańczami i galaretką. Serniczek smakuje świetnie z innymi owocami, robiłam także z malinami.

Składniki

  • Biszkopt: jajka 3 sztuki
  • mąka 0,5 szklanki
  • kakao 2 łyżki
  • cukier 15 dkg
  • proszek do pieczenia niepełna łyżeczka
  • Masa serowa: serek pomarańczowy 1 kilogram
  • jajka 5 sztuk
  • budyń wanilinowy 2 sztuki
  • cukier puder 2 łyżki
  • masło stopione 12 dkg
  • Dodatkowo: sok pomarańczowy 400 ml
  • galaretki pomarańczowe 2 sztuki
  • pomarańcze 2 sztuki
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z pomarańczmi na biszkopcie

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywno.
    Następnie nadal ubijając wsypywać cukier a na końcu żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec około 20 minut.

  2. Przygotować masę serową: żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać budynie, ser a na końcu wystudzone masło. Zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać ją na biszkopt i piec z termoobiegiem w 160*C przez kwadrans a następnie po 15 minut zwiększyć temperaturę o 10*C i wyłączyć termoobieg. W sumie piec około godziny. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia.

  3. Pomarańcze obrać i pokroić w plastry. Sok pomarańczowy zagotować, wsypać galaretki i rozpuścić je, odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie mocno tężeć kawałki pomarańczy ułożyć na serniku i zalać galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia na kilka godzin, najlepiej do lodówki.

  4. To moja druga wersja z malinami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń