Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z rabarbarem

Sernik z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 476

Dodano:

Odsłon: 730

Niesamowicie aksamitny sernik z dodatkiem musu z rabarbaru. Nie są to duże kawałki rabarbaru, lecz delikatne smugi. Kakaowy spód sprawia, że sernik nie jest mocno słodki.

Składniki

  • Ciemny spód:
  • 1 jajko
  • 45 g kakao
  • 270 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 35 g mąki migdałowej
  • 80 g cukru pudru
  • Masa serowa:
  • 600 g ser półtłusty
  • 400 g twarożku delikatnego (kanapkowego)
  • 10 żółtek
  • 5 białek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 120 g masła
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2/3 szkl. mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu wnailiowego
  • Sos rabarbarowy:
  • 300 g rabarbaru
  • 50 g pure z truskawek
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szkl. cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciemny spód:
    Wszystkie suche składniki (oprócz jajka) utrzyj w robocie na proch. Można też je poszatkować drobno (na kaszkę).
    Do suchych składników dodaj jajko i wyrób ciasto, aż powstanie jednolita masa.
    Wstaw je do zamrażarki na co najmniej 30 minut.

  2. Sos rabarbarowy:
    Rabarbar pokrój w 1 cm kawałki i zasyp 1/4 szklanki cukru i skrop sokiem z cytryny. Pozostaw na 10 minut by rabarbar puścił sok. Dodaj pure truskawkowe. Na patelni skarmelizuj cukier i na karmel wrzuć rabarbar. Gotuj przez 10 minut by całkowicie puścił soki i się nieco rozpadł.

  3. Masa serowa:
    Żółtka zmiksuj z cukrem na jasny i puszysty puch. W osobnej misce utrzyj twaróg oraz twarożek razem z miękkim masłem.
    Ciągle miksując jajka dodawaj po 1 dużej łyżce masy twarogowej.
    Gdy masa się połączy dodaj ekstrakt waniliowy oraz mleko (cały czas miksuj). Na sam koniec dodaj budynie i ponownie zmiksuj całość.

  4. Przygotowanie ciasta:
    Blaszkę o wymiarach 27x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj na tarce z grubymi oczkami ciasto i wygnieć dno blaszki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez około 10 minut.

  5. Masa serowa c.d.:
    Białka ubij na puch. Dodaj je do masy serowej i całość dokładnie wymieszaj.
    Ciasto wylej na wcześniej podpieczony spód. Na wierzchu "pomaziaj" sosem rabarbarowym.

  6. Pieczenie:
    Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z 150 ml wody. Jeżeli posiadacie piekarnik Electroluxa z opcją pieczenia na parze, to macie ułatwioną sprawę. Ja tak mam :)
    Nagrzejcie piekarnik do 150 stopni. Wstawcie sernik do piekarnika i pieczcie przez około 1 godzinę. Po upieczeniu zostawcie ciasto w piekarniku (ja swoje zostawiłem na całą noc).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń