Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z rosą piekłam pierwszy raz i na pewno będę wracać do tego przepisu. Sernik bardzo puszysty, delikatny, a wzbogacony o polewę czekoladową smakuje rewelacyjnie. Polecam.
tortownica, mikser, miska, łyżka, garnek,
Polecam niezwykły w smaku sernik z charakterystyczną pianką na górze. Mimo po...
Odsłon: 9935
Fajny pomysł na obiad, gdy nie wiesz co z robić z mięsem z rosołu. U mnie sma...
Odsłon: 3501
Węgierska ostra pasta paprykowa to jeden z moich ulubionych dodatków do mięs....
Odsłon: 131
Pyszne mięciutkie z mrożonymi truskawkami
Odsłon: 15
Pyszne, chrupiące ciasteczka idealne do popołudniowej kawki oraz na różne oka...
Odsłon: 1078
Fajny pomysł na obiad, gdy nie wiesz co z robić z mięsem z rosołu. U mnie sma...
Odsłon: 3501
Węgierska ostra pasta paprykowa to jeden z moich ulubionych dodatków do mięs....
Odsłon: 131
Pyszne mięciutkie z mrożonymi truskawkami
Odsłon: 15
Pyszne, chrupiące ciasteczka idealne do popołudniowej kawki oraz na różne oka...
Odsłon: 1078
Składniki
Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, dodajemy żółtka (białka odkładamy ) i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy na 40 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozkładamy na spód tortownicy o średnicy 26 cm , delikatnie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy około 15 minut. Podpieczony spód wyjmujemy i nakładamy przygotowaną masę serową. Ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 - 60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i nakładamy ubitą na sztywno piane z białek ( piana ma być taka jak na bezę lśniąca , a cukier nie może być wyczuwalny (sprawdzam biorąc trochę piany w palce). Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 - 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu sernik polewamy gotową polewą czekoladową rozpuszczoną w gorącej wodzie. Masa serowa: Ser z wiaderka przekładamy do miski, dodajemy żółtka ( białka odkładamy), cukier, mleko, olej oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie miksujemy. Zamiast mąki ziemniaczanej możemy dodać budynie śmietankowe. Piana z białek: Odłożone wcześniej białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier cały czas ubijając. Polewa: Gotową polewę czekoladową wkładamy do gorącej wody i rozpuszczamy. Można zrobić samemu polewę rozpuszczając w kąpieli wodnej czekolady.
Sernik z rosa gotowy do podania.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto na Walentynki
Desery
Ciasto na Walentynki
Desery
Dukaty anyżowo-pomarańczowe - Dukaty Sambuca
Desery
Ciastka kokosanki " Tygryski "
Ciasto na Walentynki
Ciasto walentynkowe serduszko to delikatne połączenie smaków: biszkoptu kakao...
Odsłon: 70
Ciasto na Walentynki
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 1712