Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przez te upały zachciało mnie się sernika takiego całkiem na zimno. Z truskawkami oczywiście, bo to przecież sezon i w ogóle. Jakiś sentyment mam do nich, choć po prawdzie wspomnienia ze zbiorów ( miałem wtedy z 9-10 lat )nie należą do mega przyjemnych. Skwar, to schylanie się by nazbierać jak najwięcej...ale zawsze jakiś grosz był, a czasami to w rozliczeniu truskawki brałem i wiozłem 16 km na rowerze by jakieś kompoty czy dżemy były. Sięgając wstecz, to jednak fajne czasy były. Ale, ale...przecież o serniku miało być. Tak więc, w sklepie zauważyłem promo na mascarpone (waniliowe), trzy zeta za 250 g, to przyzwoita cena, a do sernika taki nabytek to strzał w dziesiątkę. Trochę przerobiłem przepis na włoskie tiramisu (dodając żelatynę) i włala! Pyszny sernik z chrupiącymi kawałkami bisquitów (o to bałem się najbardziej) JEST! No!, ten przepis to już mogę gorąco polecić. Arek Gie
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1304
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1098
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 299
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1304
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1098
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 299
Składniki
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy serek maskarpone, dokładnie łącząc z utartymi żółtkami. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie (około 10 minut), odciskamy rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do masy serowej, mieszamy i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Biszkopty kruszymy, dodajemy do sera, mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy (26 cm). Przekładamy do ldówki, do całkowitego stężenia. Truskawki oczyszczamy, blendujemy. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy i mieszamy z truskawkami. Wylewamy na wcześniej przygotowaną masę serową. Ponownie przekładamy do lodówki, aż masa truskawkowa całkiem stężeje.