Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sernik z truskawkami to bardzo klasyczna propozycja pysznego deseru na mało wymagającym spodzie z herbatników. Najlepsza jest jednak polewa z truskawek – nieco żelowa, z dużymi kawałkami owoców. Dodaje niesamowitego smaku i zmienia to ciasto w prawdziwą letnią ucztę.
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21588
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 74
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 100
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 187
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21588
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 74
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 100
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 187
Składniki
Przygotuj spód. Masło roztop i ostudź. Herbatniki rozkrusz na drobne okruchy za pomocą blendera lub robota kuchennego. Wymieszaj ze sobą oba składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowaną masą wylep dno i brzegi formy o średnicy 20 cm, wysmarowanej masłem. Dociśnij spód bardzo mocno za pomocą szklanki.
Przygotuj nadzienie sernikowe. Ser twarogowy utrzyj w misce tylko do rozluźnienia konsystencji. Dodaj mąkę i wymieszaj do połączenia. Dołóż wanilię, śmietanę, cukier i startą skórkę z cytryny. Zmiksuj tylko do połączenia składników. Wbijaj po jednym jajku, za każdym razem mieszając do pełnego włączenia do masy. Wylej masę na przygotowany wcześniej spód.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 st. Celsjusza i piecz przez 55 minut, do ładnego zrumienienia. Masa powinna lekko drżeć po poruszeniu formą. Studź sernik przy drzwiczkach otwartych na ok. 20 cm do uzyskania temperatury pokojowej. Następnie wstaw go do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Przygotuj polewę truskawkową. Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Połowę owoców pokrój na mniejsze kawałki i włóż do rondelka razem z wanilią, cukrem i sokiem z cytryny. Wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu. Duś przez ok. 10 minut, aż truskawki zaczną się rozpadać. Skrobię wymieszaj z wodą i przelej mieszaninę do rondelka. Wymieszaj.
Dodaj drugą połowę truskawek, pokrojoną w ćwiartki lub ósemki – jeśli dysponujesz dużymi owocami. Gotuj całość przez minutę, mieszając. Zdejmij polewę i ostudź do uzyskania pożądanej gęstości. Nałóż owoce na wierzch. Sernik z truskawkami wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.