Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z truskawkami i ptasim mleczkiem

Sernik z truskawkami i ptasim mleczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 1981

Na nadchodzący sezon truskawkowy polecam sernik na zimno, który zadowoli najbardziej wybrednego łasucha ... ;)

Składniki

  • Spód:
  • herbatniki 200 g
  • masło 120 g
  • czekolada gorzka 50 g
  • Masa serowa:
  • ser biały 600 g
  • śmietana 30% 220 g
  • cukier puder 4 łyżki
  • żelatyna 2 1/2 łyżki
  • woda zimna 5-6 łyżek
  • truskawki świeże 300 g
  • Ptasie mleczko:
  • galaretka wiśniowa 2 szt
  • gorąca woda 2 1/2 szklanki
  • śmietana 30% 90 g
  • Do ozdoby:
  • truskawki świeże 300 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło stopić z czekoladą, połączyć ze zmiksowanymi herbatnikami i wyłożyć okrągłą formę, schować do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, potem rozpuścić w kąpieli wodnej. Ser zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę zahartować serem i przelać do pozostałego sera, szybko zmiksować. Na końcu dodać ubitą kremówkę i mikserem połączyć. Masę serową przełożyć na herbatnikowy spód. Owoce umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Powtykać do masy serowej i schować na ok. godz. do lodówki.

  2. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Następnie połączyć ze śmietanką, wymieszać. Gotową masę przelać na zastygłą masę serową. Ciasto schować na noc do lodówki. Następnie przystroić owocami.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń