Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z truskawkami na zimno jest pysznym deserem na gorące dni. Zawsze się udaje i wyśmienicie smakuje.
Serniki na zimno to świetna alternatywa dla pieczonych, choć przyznać trzeba,...
Odsłon: 7285
Zrobiłam koleżance Mirelli na Urodziny. Zostałam zasypana pochwałami jaki to...
Odsłon: 2359
Sernik na zimno z truskawkami to rewelacyjny, orzeźwiający deser na gorące dni.
Odsłon: 10730
Pyszna, orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem i truskawkami to napój, który wio...
Odsłon: 98
Każdy zna maggi w płynie, nie jedna osoba używa jej bez zastanowienia się z c...
Odsłon: 197
Świetna propozycja na śniadanie. Tosty z domowego chleba, do tego awokado, ja...
Odsłon: 171
Przełom mają i czerwca to idealny moment, aby przygotować kwiaty czarnego bzu...
Odsłon: 2468
Pyszna, orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem i truskawkami to napój, który wio...
Odsłon: 98
Każdy zna maggi w płynie, nie jedna osoba używa jej bez zastanowienia się z c...
Odsłon: 197
Świetna propozycja na śniadanie. Tosty z domowego chleba, do tego awokado, ja...
Odsłon: 171
Przełom mają i czerwca to idealny moment, aby przygotować kwiaty czarnego bzu...
Odsłon: 2468
Składniki
W 500 ml gorącej wody rozpuszczamy dwie galaretki ( a więc ilość wody zmniejszamy o połowę w stosunku do ilości podanej na opakowaniu ). Studzimy i czekamy aż zacznie tężeć
Przygotowujemy truskawki: myjemy, szypułkujemy i ok 20 - 25 dkg wkładamy do zamrażalnika na ok pół godziny ( nie powinny się całkiem zamrozić, lecz tylko dobrze zmrozić, aby masa serowa, którą będziemy łączyć z galaretką, ładnie się ścięła).
Formę odpinamy i na okrągłą blaszkę wykładamy papier do pieczenia, Spinamy, tak, aby brzegi papieru były poza formą
Na dnie okrągłej formy układamy biszkopty
Do miski malaksera ( ja używam końcówki z metalowym nożykiem ) wsypujemy zmrożone truskawki, dodajemy serek oraz wlewamy jeszcze płynną, ale już powoli tężejącą galaretkę. Miksujemy do momentu, aż truskawki zostaną dobrze rozdrobnione. Można też użyć zwykłego blendera
Masę przelewamy na biszkopty. Masa zacznie szybko się ścinać pod wpływem zimnych truskawek. Trzeba uchwycić właściwy moment przelania masy do formy, gdyż zbyt rzadka spowoduje, że biszkopty oderwą się od dna i będą unosić się na masie serowej. Więc tężejącą przelewamy na biszkopty i rozprowadzamy ją równomiernie po powierzchni
Na wierzchu układamy pocięte na połówki truskawki, lekko dociskamy i zalewamy przygotowaną trochę później niż dwie pierwsze, tężejącą galaretką (tę przygotowujemy w proporcjach podanych na opakowaniu ).
Całość wstawiamy do lodówki. Deser jest najlepszy po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Aby nie uszkodzić deseru przy odpinaniu formy należy wokół ścianek formy objechać ostrym nożem, aby oddzielić masę i galaretką od ścianek. Dopiero wtedy rozpinamy obręcz
Przepisy Desery
Desery
Szybkie ciasto mieszane kakaowe z rabarbaremn i truskawką i kruszonką
Desery
Ciasto oszczędne
Desery
Bułeczki z malinami
Desery
Sernik z kaszą manną i truskawkami
Szybkie ciasto mieszane kakaowe z rabarbaremn i truskawką i kruszonką
Ciasto tzw. mieszane jest szybkie, łatwe i od razu wszystkie składniki ciasta...
Odsłon: 63
Ciasto oszczędne
Czemu ten deser to ciasto oszczędne? Bo do jego przygotowania możesz wykorzys...
Odsłon: 21377