Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki sernik
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 55
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 30
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 58
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 332
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2553
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 55
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 30
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 58
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 332
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2553
Składniki
Ciastka rozkruszyć w blenderze. Masło rozpuścić i dodać do ciastek, wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć ciasteczkowy spód. Wyrównać, i wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 12 minut aż do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki użyte do masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia. Nie miksować zbyt długo, by nie napowietrzać masy serowej. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 150ºC . Mój sernik piekłam 1,5 godziny. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Truskawkowa pianka: Truskawki blendujemy (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej). Dodajemy cukier i podgrzewamy w garnuszku. Zagotować aż do rozpuszczenia się cukru. Żelatynę zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia, następnie odcisnąć wodę i dodać do ciepłych truskawek. Dobrze wymieszać. Przestudzić, ale nie można dopuścić do stężenia. W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree z truskawek wymieszanych z żelatyną. Delikatne lecz dokładnie wymieszać. Warstwę truskawkowej pianki wylać na wystudzoną masę serową. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.