Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z wiśniami

Sernik z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2711

Dodano:

Odsłon: 4017

Delikatny i kremowy, upieczony na serku mascarpone, na kruchym spodzie i z wiśniami w środku. A na wierzchu galaretka zrobiona z soku wiśniowego.

Składniki

  • Ciasto kruche: 125g miękkiego masła
  • 60g cukru
  • 190g mąki pszennej
  • 10g ciemnego kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa: 500g mascarpone
  • 500g mielonego twarogu
  • 100g cukru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 duży słoik wydrylowanych wiśni
  • Galaretka: 250ml soku wiśniowego
  • 3 listki żelatyny
  • 50g syropu glukozowego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z wiśniami

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą, lekko spłaszczyć i włożyć na godzinę do lodówki

  2. Piekarnik nagrzać do 175 stopni, dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto lekko rozwałkować, a następnie wyłożyć nim dno tortownicy i uformować niewysoki brzeg. Wstawić do lodówki.

  3. Wiśnie osączyć, sok zachować i odmierzyć 250ml. Wiśnie rozłożyć równomiernie na kruchym cieście.

  4. Masa serowa: Zmiksować krótko wszystkie składniki, wylać do tortownicy, wyrównać powierzchnię. Piec ok. 55 minut, po upieczeniu ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

  5. Galaretka: Żelatynę zalać zimną wodą na ok. 5 minut. Sok i syrop podgrzać w kąpieli wodnej do ok. 50 stopni (sprawdzić termometrem). Żelatynę wycisnąć i dodać do soku, dobrze wymieszać i wylać na ostudzony sernik. Wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń