Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny i kremowy, upieczony na serku mascarpone, na kruchym spodzie i z wiśniami w środku. A na wierzchu galaretka zrobiona z soku wiśniowego.
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3922
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19881
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3018
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4207
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3922
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19881
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3018
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4207
Składniki
Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą, lekko spłaszczyć i włożyć na godzinę do lodówki
Piekarnik nagrzać do 175 stopni, dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto lekko rozwałkować, a następnie wyłożyć nim dno tortownicy i uformować niewysoki brzeg. Wstawić do lodówki.
Wiśnie osączyć, sok zachować i odmierzyć 250ml. Wiśnie rozłożyć równomiernie na kruchym cieście.
Masa serowa: Zmiksować krótko wszystkie składniki, wylać do tortownicy, wyrównać powierzchnię. Piec ok. 55 minut, po upieczeniu ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Galaretka: Żelatynę zalać zimną wodą na ok. 5 minut. Sok i syrop podgrzać w kąpieli wodnej do ok. 50 stopni (sprawdzić termometrem). Żelatynę wycisnąć i dodać do soku, dobrze wymieszać i wylać na ostudzony sernik. Wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała. Smacznego :)