Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszny!!!
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8634
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 73
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 695
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8634
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 73
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 695
Składniki
Herbatniki bardzo drobno pokruszyć i połączyć z półpłynnym masłem (15 dag). Powstałą masą wylepić formę. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru, dodać zmielony ser, budynie, 200 ml śmietany i wymieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z serem. Na końcu dodać wiśnie.
Masło (10 dag) roztopić, dodać 2/3 szkl. cukru i delikatnie podgrzewać, żeby cukier nie za mocno zbrązowiał. Dodać śmietankę (ok. 200ml) i zagotować. Na końcu dodać słonecznik i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Na masę z herbatników wylać ser a na ser delikatnie wyłożyć polewę ze słonecznikiem. Piec ok. godziny w temp. 170 st.
Przepis zaczerpnięty z dodatku do Poradnika Domowego "Serniki". Trochę zmodyfikowana polewa - w oryginalnym przepisie 100 ml śmietany i 20 dag słonecznika.