Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik z żurawiną i czekoladą"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 463
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 463
Składniki
Żurawinę przełóż na sitko, poczekaj, aż ocieknie. Zalewę zachowaj. Na patelni stop 3 łyżki cukru, dolej ok. 100 ml zalewy. Gotuj 2–3 minuty. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Dolej do zalewy z karmelem, gotuj 2 minuty. Pod koniec dodaj żurawinę. Sos wystudź.
Stop 2 łyżki masła. Herbatniki pokrusz, wymieszaj z masłem. Masę rozsmaruj na spodzie tortownicy (o śr. 26 cm) posmarowanej tłuszczem. Dociśnij, wstaw do lodówki na 15 minut.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Pozostałe masło utrzyj z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wymieszaj z mielonym twarogiem, kwaśną śmietaną i żółtkami.
Wsyp proszek budyniowy oraz resztę mąki ziemniaczanej. Białka i śmietanę kremówkę ubij (osobno) na sztywno, delikatnie domieszaj do masy serowej.
Rozsmaruj ją na przygotowanym spodzie. Polej sosem żurawinowym i lekko przemieszaj. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 st. Piecz ok. 75 minut. Wystudź. Udekoruj polewą i wiórkami z czekolady.
ok. 2 godziny, 1 porcja ok. 430 kcalŹródło: Tina