Do góry

Desery Przepis na:

Sernik ze śliwkami

Sernik ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2454

Dodano:

Odsłon: 1799

Masa serowa w cieście kruchym, śliwki na spodzie i na wierzchu. Dla mojego męża, który kocha serniki i ciasta ze śliwkami.

Składniki

  • Ciasto kruche: 100g cukru pudru
  • 200g zimnego masła
  • 370g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Masa serowa: 1kg mielonego twarogu
  • 100g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • 800-900g śliwek węgierek
  • 1 op. przezroczystej polewy
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Wyłożyć na dnie i bokach tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.

  2. Śliwki umyć, wydrylować. Część pokroić na pół i wyłożyć nimi przygotowane ciasto. Pozostałe pokroić na plasterki.

  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  4. Zmiksować składniki masy. Wylać do formy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50-55 minut. Po upieczeniu ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

  5. Na ostudzonym serniku ułożyć pokrojone śliwki. Przygotować polewę wg przepisu na opakowaniu. Zalać polewą owoce. Pozostawić do zastygnięcia. Następnie sernik wstawić do lodówki.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń