Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony sernik ze śliwkami i orzechową kruszonką
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15513
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4654
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 333
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2808
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15513
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4654
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 333
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2808
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Zrobić kruszonkę, rozgniatając widelcem masło, cukier, mąkę i cynamon. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, włożyć do lodówki.
Herbatniki pokruszyć blenderem, dodać roztopione masło i cynamon, wymieszać. Mieszanką wyłożyć dno tortownicy i na czas przygotowywania masy serowej włożyć do lodówki.
Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.
W misie miksera połączyć twaróg i mascarpone, dodać jajka, mleko skondensowane, mąkę i esencję waniliową, zmiksować do połączenia składników.
Masę serową przelać do tortownicy, na wierzchu ułożyć połówki śliwek (przecięciem do góry), posypać kruszonką.
Tortownicę wstawić do piekarnika, piec przez godzinę. Zostawić do ostygnięcia w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiach. Schłodzić w lodówce.