Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony sernik ze śliwkami i orzechową kruszonką
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2195
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 953
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23115
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2195
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 953
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23115
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Zrobić kruszonkę, rozgniatając widelcem masło, cukier, mąkę i cynamon. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, włożyć do lodówki.
Herbatniki pokruszyć blenderem, dodać roztopione masło i cynamon, wymieszać. Mieszanką wyłożyć dno tortownicy i na czas przygotowywania masy serowej włożyć do lodówki.
Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.
W misie miksera połączyć twaróg i mascarpone, dodać jajka, mleko skondensowane, mąkę i esencję waniliową, zmiksować do połączenia składników.
Masę serową przelać do tortownicy, na wierzchu ułożyć połówki śliwek (przecięciem do góry), posypać kruszonką.
Tortownicę wstawić do piekarnika, piec przez godzinę. Zostawić do ostygnięcia w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiach. Schłodzić w lodówce.