Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony sernik ze śliwkami i orzechową kruszonką
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2579
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1150
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1495
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2579
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1150
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1495
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Zrobić kruszonkę, rozgniatając widelcem masło, cukier, mąkę i cynamon. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, włożyć do lodówki.
Herbatniki pokruszyć blenderem, dodać roztopione masło i cynamon, wymieszać. Mieszanką wyłożyć dno tortownicy i na czas przygotowywania masy serowej włożyć do lodówki.
Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.
W misie miksera połączyć twaróg i mascarpone, dodać jajka, mleko skondensowane, mąkę i esencję waniliową, zmiksować do połączenia składników.
Masę serową przelać do tortownicy, na wierzchu ułożyć połówki śliwek (przecięciem do góry), posypać kruszonką.
Tortownicę wstawić do piekarnika, piec przez godzinę. Zostawić do ostygnięcia w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiach. Schłodzić w lodówce.