Do góry

Desery Przepis na:

sernik ze śliwkami

sernik ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 347 Ocena: 2817

Dodano:

Odsłon: 8185

Pieczony sernik ze śliwkami i orzechową kruszonką

Składniki

  • SPÓD:
  • herbatniki - 200 g
  • roztopione masło - 80 g
  • cynamon - pół łyżeczki
  • MASA SEROWA:
  • twaróg sernikowy - 500 g
  • mascarpone - 250 g
  • słodzone mleko skondensowane - 1 puszka
  • jajka - 3 szt
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka
  • śliwki - 250 g
  • KRUSZONKA:
  • masło - 25 g
  • brązowy cukier - 1 łyżka
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • cynamon - pół łyżeczki
  • posiekane orzechy włoskie - 2 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
sernik ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Zrobić kruszonkę, rozgniatając widelcem masło, cukier, mąkę i cynamon. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, włożyć do lodówki.

  3. Herbatniki pokruszyć blenderem, dodać roztopione masło i cynamon, wymieszać. Mieszanką wyłożyć dno tortownicy i na czas przygotowywania masy serowej włożyć do lodówki.

  4. Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.

  5. W misie miksera połączyć twaróg i mascarpone, dodać jajka, mleko skondensowane, mąkę i esencję waniliową, zmiksować do połączenia składników.

  6. Masę serową przelać do tortownicy, na wierzchu ułożyć połówki śliwek (przecięciem do góry), posypać kruszonką.

  7. Tortownicę wstawić do piekarnika, piec przez godzinę. Zostawić do ostygnięcia w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiach. Schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń